Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив

Локомотивът на композицията, която дерайлира в Пловдив, е същият, който е бил и при инцидента в Хитрино, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Сега ще се проверява дали е изправен. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Тази сутрин 3 вагона от товарен влак излязоха от релсите. Композицията е превозвала пропан-бутан. Пострадали няма, няма и данни за изтичане на газ. Движението на влакове между Пловдив и Филипов беше преустановено от 04:15 ч. тази сутрин.

Екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" веднага са пристигнали на място и са предприети незабавни аварийно–възстановителни дейности за осигуряване на проходимост на жп трасето. Назначена е комисия за разследване, която ще установи причините за инцидента.

„При преминаване на стрелка 74, машинистите чуват изпукване, вследствие на което дерайлират и след тях още три вагона. Езикът на релсата е счупен, но не можем да кажем дали това е причината. Вагоните са изправни, локомотивите са също в изправно състояние. Машинистите също са изправни, взети са проби, всичко е ОК. Удар не е имало, няма удар, само дерайлиране, вижда се, че цистерните са в изправно състояние, няма опасност от взрив и т.н”, заяви Петър Ганев, управител на фирма-собственик на вагоните.

На мястото на инцидента, освен окръжният прокурор, пристигна и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Главен комисар Николай Николов заяви, че реакцията на дирекцията в такива случаи е мигновена,  има изготвен предварителен план за подобни инциденти и се работи заедно със служителите на НКЖИ.

Извършва се непрекъснат контрол върху средата и няма никаква опасност както за служителите, така и за населението на Пловдив.

„Веднага след като се извършат огледите, след разрешение от прокуратурата, ще започне вдигане на локомотивите и двете цистерни, които все още не са изтеглени, за да се възстанови движението”, уточни Николов.

Операцията по преместването е рутинна, ще се работи с кранове, с хидравлични инструменти, голяма маса трябва да се вдигне –  свързана е преди всичко с механични дейности. По случая е образувано досъдебно производство, текат процесуално – следствени действия.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов уточни, че по разпореждане на главния прокурор след извършване на първоначален оглед от следовател към Окръжната прокуратура, към настоящия момент се очаква екип от Национална следствена служба, специализирани в областта на подобни инциденти или случаи. Пробите на машинистите са отрицателни и за употреба на  алкохол, и за наркотици.

Информация: Илиян Велков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.