"За" гласуваха 74 души, 3-ма -"против", 33-ма се въздържаха

БСП напуска парламента, реши Националният съвет на партията. "За" гласуваха 74 души, 3-ма -"против", 33-ма се въздържаха. 

Нинова предлага депутатите на БСП да напуснат парламента

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи на депутатите на партията да напуснат парламента. Мотивите са, че Народното събрание се ползвало едва с 8% доверие, а и там не се правели закони, а само "задкулисни партийни договорки".

Председателят на БСП заяви, че партията е предложила своята алтернатива, с алтернативен бюджет, с алтернативни закони, но нищо от това не е било прието. "Парламентът се е превърнал не в място, където се водят спорове за политики, а място за жълти спорове, обидни дебати, които обиждат не само народните представители, но и цялото българско общество", каза още тя.

Нинова предложи и да бъдат отправени следните условия към управляващото мнозинство, което към момента по думите й са всички партии, освен БСП, съобщава БГНЕС. Лидерът на левицата поиска избор на нова ЦИК; отмяна на последните промени в Изборния кодекс; връщане на преференцията към старите равнища; започване наново на дебата за машинното гласуване; връщане на правото всеки български гражданин да може да си търси правата пред Върховния административен съд с касационна жалба. "Това са нашите условия. Търсим вашата подкрепа. Моментът в България е изключително важен. Има голямо недоволство от тези решения, които не касаят една или друга партия. Касаят държавата, държавността, правовия ред и правата на всеки един български гражданин", обърна се тя по-рано днес към членовете на НС на БСП.

Корнелия Нинова заяви, че споровете за Изборния кодекс са били  "грозен пазарлък за партийни интереси", който е бил предложен и на БСП. "Ние го отказахме и това е още едно доказателство за думите ни, че на този модел трябва да се сложи край. Трябва да се сложат на масата откритите разговори между партиите и резултата от тях. В онази нощ положението бе: „Ти на мене, аз на тебе. Ние нямаме място в тези договорки", заключи Корнелия Нинова. 

От БСП разпространиха обръщение към българските граждани и политическите партии за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона:

„Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори. Стана порочна практика месеци преди всеки избор правилата да се коригират в интерес на управляващите.

Националният съвет на БСП и Парламентарната група на "БСП за България" решително отхвърлят тези решения и възлагат на народните представители от левицата да напуснат Народното събрание. Така променените правила застрашават демократичността на изборния процес - сега и в бъдеще. Ние напускаме парламентарните заседания, за да запазим парламентаризма в България.

Ние категорично настояваме да отпаднат последните изменения в Изборния кодекс и да се пристъпи към изпълнение на законовото изискване за избор на нова Централна избирателна комисия.

Ние изискваме да се осигури демократично провеждане на предстоящите избори за Европейски парламент, да се гарантира достоверност на изборните резултати съгласно волята на българските граждани и да се избере нов състав на ЦИК, като важна част от тези гаранции. Само при тези условия ние ще възстановим участието си в този парламент.

Обръщаме се към българските граждани за съвместни действия в защита на избирателните права. Всеки може да даде подкрепа за една или друга партия, за едни или други кандидати. Това е изконно политическо право. Но в борбата за неговата реализация трябва да сме единни и непреклонни. Само така ще отстоим демокрацията, правовата държава и нашите основни политически и граждански права”, се казва в обръщението. 

На този етап ГЕРБ не коментират ултиматума на социалистите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.