Британският премиер е поискала подкрепа за постигането на споразумение за Brexit

Министър-председателят Борисов е разговарял по телефона с британския премиер Тереза Мей.

По време на разговора, който се е състоял по искане на британския премиер, Мей е отправила молба за подкрепа за постигане на повече гъвкавост от страна на всички в Европейския съюз при договарянето на въпроса с границата между Северна Ирландия и Република Ирландия и постигането на споразумение за Brexit до 29 март. Премиерът Борисов е уверил Тереза Мей в подкрепата си за постигането на споразумение, което ще гарантира запазването на добрите отношения между Великобритания, ЕС и 27-те държави членки.

Българският министър-председател е подчертал трите насоки, в които е изключително важно да се постигне договореност, не само за ЕС, но и за нашата страна в частност. На първо място Борисов е откроил сигурността и запазването на високите нива на сътрудничество в тази област и наличните инструменти, като се даде ексклузивитет на Обединеното кралство. България винаги е имала най-високо ниво на сътрудничество и много успешни съвместни действия със своите британски колеги и в рамките на Европол, и държи това да продължи и след Brexit, категоричен е бил българският премиер.

Втората важна насока, според министър-председателя Борисов, касае статута на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС. Борисов е отбелязал, че тази тема е от голямо значение за България, с оглед големия брой българи в Обединеното кралство, и британски граждани у нас.

Не на последно място, премиерът Бойко Борисов е изтъкнал, че по темата за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия е важно недопускане на напрежение и нарушаване на мира. 

По време на разговора британският премиер Тереза Мей е благодарила на министър-председателя Борисов за навременното сезиране на британските власти по случая "Гебрев" и за включването на британски екип при разследването.
 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.