Събиран е този праг, но е много трудно, заяви вицепремиерът

„Взетото решение в петък за прага на преференциите беше грешка. Винаги се случват грешки, няма някой, който да не греши”. Това заяви в предаването „Здравей, България” вицепремиерът Томислав Дончев.  „Това звучи и много лошо в ушите на гласоподавателите – няма да ви дадем да си пренареждате кандидатите”.

„На изборите през последните няколко години,  прагът, който е коментиран, е минаван, но е факт, че е много трудно”, коментира още Дончев. „От волята на партията и желанието на гражданите – по-важно е желанието на гражданите”.

Пренаписване на изборните правила: ГЕРБ връща преференциите и сменя ЦИК (ОБЗОР)

Самият той заяви, че е склонен да влезе в листата на ГЕРБ на някое от последните места и да се бори за преференциален вот.

„В последно време осигуряването на кворума и нормалната работа на парламента е нелека задача. В името на това вероятно се правят различни компромиси. Но трябва да напомним, че в компромиса има граница”, заяви още Дончев.

Дончев категорично отрече обвиненията от страна на опозицията, че управляващите се готвят да фалшифицират изборите.

Йордан Цонев: БСП лиши 2 млн. българи извън ЕС от правото да гласуват за ЕП

„Г-жа Нинова говори работи, в която сама едва ли вярва. Който познава малко изборната технология, знае, че това, което говори, няма как да се случи”, заяви вицепремиерът.

Според него оспорването на честността на изборите в аванс е „вид застраховка”. „Ако резултатът на левицата не е толкова добър, колкото искат, ще кажат: „Ето, ние ви казахме, че ще бъдат фалшифицирани изборите””, коментира Дончев.

Относно машинното гласуване Дончев коментира, че то би помогнало най-вече за премахване на част от техническите грешки.

„Темата сигурност е голямо препятствие, когато говорим за машинно гласуване. Две европейски държави се отказаха последните години заради сигурността”, коментира Томислав Дончев.

„Темата сигурност по време на избори е най-големият риск. Това би значело Конституционна криза. Сигурността винаги трябва да е на първо място”.

Нинова: Няма да се върнем в НС, докато не изпълнят условията ни (ВИДЕО)

Дончев коментира и заплахата на БСП да не влиза в пленарна зала.

„И ние сме го правили, но от това не произтече нищо добро”, заяви Дончев.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.