Потомци на Апостола на свободата разказват за живота и делата му

Христина Богданова и Тодор Ненов са потомци на Васил Левски. В интервю за "Плюс-Минус. Коментарът след новините" двамата родственици на Васил Левски споделиха начина, по който преживяват делата и личността на българския герой.

Христина Богданова е потомка на сестрата на Левски, а Тодор Ненов - братовчедка на Апостола.

"Баба Гина не е ходила на училище, дядо Иван е бил с килийно образование. И двамата са били убедени, че трябва да изучат децата си", разказва Христина за родителите на Левски. Тя го описва като буден, жив и жаден за знания. "В седмиците преди училище горял от треска/../ Баща му го изпраща с думите: „Сбогом синко, бог да те пази”. /.../ Независимо колко пъти съм разказвала всичко или част от тази история, всеки път като че ли се връщам във времето и го наблюдавам"разказва тя.

Депутат от НФСБ: Васил Левски трябва да бъде канонизиран

Тодор Ненов споделя, че чужденците знаят много за Левски. Самия Ненов е създал видео, в което децата от "British School of Sofia" разказват за Апостола. 

Ненов призовава младите хора към образование, ако искат да се справят с "конкуренцията, която понякога наричате робство".

"Бях закодиран от ранна детска възраст. /.../ Свободата днес е да изразяващ собственото си мнение и възможността да го подкрепяш с дела и с факти" - споделя той за идеяла, за който и самият Васил Левски дава живота си.

Цялото интервю, както и материала с децата от "British School of Sofia", вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.