Причината за недоволство е въвеждането на нов софтуер за контрол върху лекарствата

Стотици аптеки в цялата страна останаха затворени днес. А фармацевтите обличат жълти жилетки. Причината за бойкота - държавата ги задължи да си купят специален софтуер, който да проверява оригинални ли са лекарствата, които продават. Така една аптека с три гишета ще трябва да инвестира около 5 000 лева. Проверката на всяко лекарство щяла да затрудни работата на фармацевтите и можело да доведе до опашки в аптеките.

„За последните две седмици не получихме никакъв сигнал от страна на Министерството на здравеопазването, че приемат проблема насериозно и са готови да седнем и да разговаряме. Към днешна дата затворихме аптеките за един ден. Идеята е официално и много по-тежко да сигнализираме, че проблем има и той трябва да бъде решен. Ние искаме и винаги сме искали въвеждане на електронно здравеопазване, което да касае и лекарство-снабдяването чрез въвеждане на електронна рецепта, електронно пациентско досие”, коментира Антон Вълев, магистър-фармацевт и собственик на аптека.

Протест: Стотици аптеки в цялата страна остават затворени

Верификацията на лекарствени продукти има за цел да спре продажбата на фалшиви медикаменти и е задължителна за целия Европейски съюз. За въвеждането й у нас ще има гратисен период -между половин и една година.

"Протестът не е обявяване на война срещу държава, институция, политическа партия или някой друг. Това е протегната ръка към държавата, за да се изгради една дългосрочна визия какво да бъде лекарство-снабдяването и как да бъде направено то", каза председателят на пазарджишката регионална фармацевтична колегия Пенка Минева.

Тя се извини на всички пациенти и каза, че в града все пак ще има дежурни аптеки и с"малко повече разхождане" хората ще могат да се снабдят с лекарства.

"Аз трябва да се освободя от хората от моя персонал. Трябва да ги уволня, да ги съкратя. Тези хора къде отиват? Аз просто няма да имам финансовата възможност на тези хора да давам заплати", казва Стефка Пенчева, собственик на аптека в Пазарджик. За да въведе на всяка каса новия софтуер за контрол върху лекарствата, на нея ѝ се налага да инвестира около 5 000 лева.

Според Пенчева проверката на всяко лекарство в новата система дали е фалшиво, или не, ще затрудни работата на фармацевтите, а и пациентите ще чакат по-дълго време в аптеките.

Протестиращите фармацевти са гневни, че държавата ги третира като престъпници. Според тях с въвеждането на новите правила се цели на пазара да останат само големите вериги. Затворените аптеки от своя страна създадоха затруднения за пациентите, които се наложи да обикалят. 

Отговорът на държавата не закъсня.

„Ние не може да им предоставим ресурс,защото това се третира като държавна помощ и става въпрос за някакви минимални средства, които съм убеден, че аптеките могат да си ги осигурят”, каза здравният министър Кирил Ананиев.

Здравният министър припомни, че ведомството е дало гратисен период от минимум 6 месеца за въвеждането на новия софтуер.

По данни на ресорното министерство всеки ден минимум 10 аптеки започват да започват да работят с новата система.

От българската организация за верификацията на лекарствата обявиха, че към новата система са се присъединили около 2000 аптеки и на този етап тя функционира нормално.

Какво е верификация на лекарство? Оказва се, че фалшивите лекарства в Европа са между 1 и 4% в момента. А идеята е всеки медикамент по рецепта да бъде защитен от имитации с уникален код. В аптеките този код ще бъде разпознаван от електронните четци.

Именно необходимостта от електронни устройства, които да четат кода създаде напрежение и част от фармацевтите обявиха, че се налага да инвестират между 1000 и 2000 лева, а това може да доведе до фалити на малки аптеки.

Засега над 99 процента от наличните на пазара лекарства все още са без защитни кодове. те ще продължават да се продават до изчерпване на количествата.

Репортери: Благой Бекриев, Марина Малашева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.