Премиерата на филма е на 26 февруари

Никола Гешев е несменяем шеф на полицията в Царство България. Десетки години е ръководил борбата срещу всеки, който заплашва устоите на държавата, най-вече – срещу комунистите. За едни е зъл гений, за други - талантлив полицай.  Документалният филм „Гешев” търси отговори на някои от най-загадъчните моменти в живота му. Официалната премиера е на 26 февруари.

Филм на журналистката Галя Щърбева с премиера на "София филм фест"

Най-големият мит, свързан с Никола Гешев е това, че е бил полицай от световно ниво. Той не е бил такъв, но е бил добър занаятчия, добър полицаи в българските условия. Струва ми се, че е бил просто един родолюбив българин, който е ценял държавата и е отстоявал устоите на тогавашната Царска България. Той е човек, който много е обичал родината си”, коментира за предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” режисьорът на документалния филм „Гешев” Васил Барков.

Ясен Дараков среща зрителите на NOVA със световния кино елит

По думите му след 1944г. новата власт превръща Никола Гешев в това, което ние познаваме – в един силен противник, човек, надарен със сръхспособности, полицай, който е можел всичко и е контролирал всичко.

„На новия режим това беше нужно, за да оправдае идването на власт и методите, които използваше, за да може да каже на обществото, че срещу нас имаше много силни и хитри противници, един от които е Никола Гешев”, каза още Барков.

Още по темата гледайте във видеото.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.