С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите на Хълма на освободителите засвидетелстваха почитта си

Стотици пловдивчани и гости на града се изкачиха на Бунарджика /Хълма на освободителите/ за честването на 141-та годишнина от Освобождението на България и на националния празник.
Днес се навършват 141 години от паметния 3 март 1878г., когато е подписан Санстефанския мирен договор. Този дипломатически документ символизира нашето освобождение, започна словото си ректорът на пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов. Чрез него Българската държава възкръсва след пет вековно небитие, като автономно княжество. В нашето съвремие Националният празник е призван да сплоти българската нация. 3-ти март е символ, както на освобождението, така и на нереализираното българско национално обединение, каза още проф.Козлуджов.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНЕНСТВАТА В ЦЯЛАТА СТРАНА ВИЖТЕ ТУК

С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите на Хълма на освободителите засвидетелстваха почитта си към загиналите за свободата ни герои и положиха венци и цветя пред първият в страната паметник, издигнат в чест на Освобождението. Тържественото честване на Бунарджика бе предшествано от молебен в катедралния храм "Св.Богородица". Сред официалните гости бяха много представители на местната власт, депутати, духовници, висши военни и общественици.

Честването на Националния празник в Пловдив продължава с панихида за загиналите български опълченци пред паметника на Централните гробища, празничен концерт на Представителният духов оркестър на ВВС и тържествена проверка-заря, от 18.30 часа на площад "Съединение", с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив.

141 години свободна България! Празненства в цялата страна (ВИДЕО+СНИМКИ)

12-метров трибагреник се развя от крепостта Овеч в Провадия (СНИМКИ)

Българи изработиха 15-метров трибагреник за празника (ВИДЕО)

ПРАЗНИЧНО: На ски в народни носии (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.