Какъв е изборът пред младите хора в България в началото на тяхната кариера?

Какъв е изборът пред младите хора в България в началото на тяхната кариера? Сервитьори, бармани, персонал в хотел - най-често това избират младежите за първата си работа. Това показват данните от проучване на една от големите аутсорсинг компании у нас.

Според тях 1/5 са предпочели да се занимават с култура и спорт. По-назад в избора си младежите са оставили администрацията.

Над 20 на сто от учениците или студентите, според проучването, по-скоро не знаят как да сключат трудов договор, а 16 на сто по-скоро се затрудняват да подготвят автобиографията си.

Все повече младежи у нас искат да работят, докато учат

Първата работа на 17-годишната Екатерина е била миналото лято като детегледачка. Сега, два месеца преди да навърши пълнолетие, е приета да учи европейско и международно право в Холандия. И това лято ще работи, но вече като консултант с немски език в аутсорсинг компания.

„Искам да работя, искам да работя нещо различно от типичното сервитьорство, барманство. Младите хора в днешно време трябва да започват отрано с такъв тип задачи, да се развиват по такъв начин и така ще градят кариерата си по-лесно”, смята Екатерина.

Тя говори английски, немски, малко испански и разговорен руски. И планира с всичките си езици да напусне България трайно.

Според данни на бизнеса, почти половината млади хора намират за важно да работят това, което учат. Основният стимул са парите, по-малко влияние върху избора на първа работа има шансът за опит, за изграждане на трудови навици или за развитие по-нататък.

Как образованието осигурява успешно бъдеще?

„По-интелектуалната първа работа, освен че е по-добре платена, дава възможност за изграждане на допълнителни умения. Чуждите езици и владеенето им отварят много врати в индустрията”, обяснява Захарина Вецева, мениджър в канадска компания.

87% от младежите биха работили с гъвкав график и дори събота и неделя, показва проучването. И основно търсят работа в интернет.

За Борис интернет светът вече е отворен. Четвъртокурсник в Американския университет в Благоевград, той вече има собствена неправителствена организация - за технологии и предприемачество. Но и той, като повечето младежи, за пръв път е работил в ресторантьорството.

„Работил съм лятото като сервитьор, в щата Масачузец”, признава Борис.

И докато Екатерина и Борис работят с ума си отрано, от Асоциацията на индустриалния капитал напомнят -  основният проблем на бизнеса в последните години: няма хора. Фирмите страдат най-вече за образовани кадри в машиностроенето, електротехниката, информационните технологии и селското стопанство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.