У нас трябва да бъде изграден газовият хъб "Балкан", категоричен е премиерът

„България не иска нови количества газ. България иска поне да запази това, което има сега. Но в момента, в който „Турски поток” заработи, тръбите ни ще се изпразнят. А не виждам причина България да се отказва и да има развита газопреносна система”. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с руския си колега Дмитрий Медведев. Борисов посочи, че капацитетът на нереализирания газопровод "Южен поток" е бил планиран да транзитира около 60 млрд. куб. метра газ годишно, докато продължението на "Турски поток" през България е планирано за около 16 млрд. куб. метра. За да избегнем загуби, у нас трябва да бъде изграден газовият хъб „Балкан”, каза още българският премиер. Тази идея получи одобрението и на Европейската комисия, подчерта Борисов.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Медведев: Енергийното сътрудничество е флагманът на отношенията ни

„Ако има национални предатели, то това са тези, които искат инвестициите ни в тази сфера да останат под земята и да ги направим на скрап по-късно”, каза още Борисов. 

По въпроса за АЕЦ "Белене" българският премиер изтъкна, че страната ни разполага с два ядрени реактора и този проект ще бъде реализиран на пазарен принцип. Ще бъде проведена максимално прозрачна публична процедура за избор на стратегически инвеститор. Борисов благодари за интереса на „Росатом“, които изявиха желание да участват в търга.

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА МЕДВЕДЕВ У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Борисов категорично заяви, че Черно море е "зона за туризъм, газопроводи, фериботи и приятелство, но е тясно за военни действия". Борисов призова за запазването на мира, защото евентуален военен конфликт в този момент би бил "пагубен за света". „Настоявам за запазване на здравия разум и за това всички да се върнем на масата за преговори”, каза още Борисов. Премиерът Борисов изрази тревога, че днешната среща е била в напрегнато за света време, когато надпреварата във въоръжението надминава това от Студената война. Никога светът не е бил под такава заплаха като сега, затова настоявам всички да се върнем на масата на преговорите, защото един военен конфликт ще е пагубен за света. Надявам се това да се случи и съм готов за съдействие, каза Борисов.

Той допълни, че темата "Туризъм" ще обсъди с руския си колега при предстоящия им разговор във вторник. Двамата вече са разисквали пускането на ферибот Бургас-Новоросийск и развитие на полицейското сътрудничество във връзка с голямата численост на руски туристи у нас. Ще бъде засилено и взаимодействието между правоохранителните органи на България и Русия и ще се осъществява максимален обмен на информация при необходимост.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.