Очакванията са то да бъде отхвърлено единодушно и в пленарната зала

Депутатите от правната комисия отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс. 14-тото вето на Румен Радев беше преодоляно от правната комисия с пълно мнозинство. Членове на БСП не присъстваха на заседанието.

В защита на мотивите на президента секретарят по правни въпроси професор Емилия Друмева обясни, че завишеният праг на преференциите е в ущърб на правото на гражданите да участват в политическия живот на страната. От ГЕРБ потвърдиха, че ще върнат старото положение с преференциалния вот - 5% за евроизборите, а за парламентарни и местни избори прагът да е 7% от гласовете за дадената листа.

Ветото на президента върху Изборния кодекс влиза в правна комисия

„Преференцията несъмнено внася този коректив, който допринася за известен баланс към недоверието по отношението на партийните централи”, каза професор Друмева.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ в пропорционалната листа трябва да има екип с една цел, защото има „един бранд”. „Това е политическа листа, който иска нека се яви като независим кандидат - сега вече не му искаме почти никакви подписи. Не му искаме никакъв депозит, няма никакъв проблем. Като го обича толкова народа и толкова голяма подкрепа ще получи”, допълни той.

Машините за изборите – под въпрос

Още утре ветото върху Изборния кодекс влиза в дневния ред на депутатите. Очакванията са и в пленарната зала то да бъде отхвърлено единодушно, тъй като депутатите на БСП трета седмица не присъстват в парламента. Ако всички останали народни представители са на работа, вероятно срещу ветото би трябвало да гласуват- 95 депутати от ГЕРБ, 27 народни представители от Обединените патриоти, 25 от ДПС и 12 депутати на Воля.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.