Хората без доходи ще могат да се възползват безвъзмездно от асистентски услуги

Част от социалните услуги в страната вече ще бъдат безплатни, предвижда приетият от парламента изцяло нов Закон за социалните услуги. Хората без доходи ще могат да се възползват безвъзмездно от асистентски услуги, а останалите ще заплащат 10%, 20% или 50% от таксата. Размерът ѝ ще зависи от индивидуалната преценка на всеки случай, която ще се извършва от общинските служители. Цените на платените услуги ще бъдат определени от специална тарифа, разработена след приемането на закона.

Промени в договор между България и Русия облекчават отпускането на пенсии

„Безплатните услуги ще бъдат преди всичко свързани със създаване на родителски капацитет, информиране, консултиране. Услугите, свързани с даване на подслон на лица, които се нуждаят. Всички са подробно изброени в новия закон“, обясни социалният министър Бисер Петков, цитиран от БГНЕС.

В закона за първи път се регламентира асистентската подкрепа като социална услуга. Право на нея ще имат всички хора, които са в невъзможност за самообслужване и хората, които са трайни увреждания и необходимост от чужда помощ. „Изрично е споменато, че хората с увреждания, които не ползват асистентска подкрепа по друг закон (Закон за личната помощ – б.р.) имат право на асистентска подкрепа по този закон“, обясни още социалният министър.

Бисер Петков: Качеството на услугите на домовете за стари хора ще се подобрява

В закона се поставят и много срокове, свързани с процеса на деинституционализация. „Срокът за закриване на домовете за деца, лишени от родителски грижи, както и за домовете за медико-социални грижи е до 1 януари 2021 г. Поставени са срокове за закриване на домовете за хора с различни увреждания и хора с психични разстройства. Поставен е срок, който е най-дълъг, за създаване на услугите, които ще бъдат предвидени в Националната карта за социални услуги. Той е до 1 януари 2035 г.“, допълни още министър Бисер Петков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.