Протестиращите блокираха движението по емблематичния булевард „Шанз Елизе“

Сблъсъци по време на протест на „жълтите жилетки“ в Париж, съобщават АФП и БГНЕС. Провокатори, облечени в черно, с качулки на главите и маски на лицата, хвърляха камъни по полицията, която отвърна със сълзотворен газ. Стълкновенията станаха в района на емблематичния булевард „Шанз Елизе“, където бяха изпочупени витрините на множество магазини.

По-рано днес френската полиция използва водно оръдие срещу „жълтите жилетки“ в Париж в опит да ги разпръсне. Малко след началото на 18-я пореден съботен протест демонстранти се опитаха да преобърнат полицейски микробус, изпратен за охрана на маршовете във френската столица. Протестиращите блокираха движението по емблематичния централен парижки булевард „Шанз Елизе“. Полицията вече постави метални заграждения и допълнителна охрана около правителствените сгради в района.

Протестите във френската столица се провеждат при засилени мерки за сигурност. Маршовете на „жълтите жилетки“ тръгнаха от няколко ключови места в Париж и ще се съберат край президентската резиденция – „Елисейския дворец“.

ООН критикува Франция за полицейско насилие

Демонстрацията съвпадна с последния ден от инициирания от президента Еманюел Макрон „Голям национален дебат“ за преодоляването на кризата, възникнала през ноември миналата година заради планираното поскъпване на горивата в страната.

Лидерът на движението „жълти жилетки“ Ерик Друе, призова поддръжниците си във видео, публикувано в петък в сайта за видеосподеляне „YouTube“, да излязат по улиците на Париж в събота, за да се види колко многобройни са.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.