Десетки хора подават ръка на семейството, след като техни снимки са публикувани в социалните мрежи

Снимки на семейство, което живее в мизерни условия, предизвикаха съчувствие у десетки хора в социалните мрежи. Фотографиите са направени преди две години. Преди месец обаче появата им в интернет предизвика вълна на съпричастност и им даде шанс за по-добър живот. Цветан, Борислава и двете им деца имат нужда от постоянен дом, а доброволците или както те сами се наричат „феи на доброто”, искат да им окажат не само материална, но и морална подкрепа.

Защо бездомни са оставени на произвола на съдбата?

„Те живееха без вода и ток. Oбитаваха едно помещение, където прозорците бяха облепени с тиксо и се отопляваха с печка и въглища”, разказва Красимира, която се занимава със социална фотография. Тя се запознава с историята на семейството от социалните мрежи и решава да им помогне, снимайки мизерните условия, при които живеят в продължение на три месеца. Към онзи момент те живеят в общинско жилище с квартал "Дружба". 

Бащата Цветан страда от епилепсия, има 78% инвалидност и не може да работи. Момчето – Християн, е наследил заболяването от баща си. Той има 64% инвалидност и умерена умствена изостаналост. Семейството живее с инвалидната пенсия на бащата и социалните помощи за децата, както и дарения от хората. Благодарение на социалните мрежи и телевизията, в началото на 2018 г. доброволци им намират жилище. Така за кратко започват нов живот, но през декември са изгонени от квартирата заради неплатени сметки.

Зъболекар настани на свои разноски бездомник в хотел

„Може би 1-2 седмици бяхме на улицата, в най-големите студове. Нямаше къде да отидем и мен ме беше страх социалните да не ми вземат децата”, споделя Борислава.

С днешна дата далечен роднина им намира жилище с дневен наем. Бащата помага на познати и от време на време получава по някой лев. Християн не е ходил на училище от месец. В тежък момент пътищата на Красимира и семейството отново се пресичат. През февруари тази година тя печели конкурс за фотография със снимките отпреди две години и те се появяват в социалната мрежа. Трогват десетки хора. Историята на Борислава, Цветан и двете им деца събира отбор от „Феи и юнаци на доброто”. Оказва се обаче, че заради задължения, сметката на Цветан е запорирана от частен съдебен изпълнител .

Община Търговище осигури къща, в която бездомни да се приютят (ВИДЕО)

„Помощта към тях трябва да бъде комплексна. Това са хора, които нямат капацитет да се справят трайно с живота, затова те не се нуждаят просто някой да им даде дрехи или храна или да им наеме жилище. Те наистина имат нужда от една перманентна подкрепа за някакъв период от време, в който да влязат в житейски ритъм”, споделя Красимира.

Това е и планът на доброволците -  да изплатят дълга на Цветан и да научат семейството да се справя с живота, като им бъдат опора. Според разчетите минимум 22-ма души трябва да отделят по 50 лева на месец в продължение на година, за да помогнат на семейството да си стъпи на краката.

За повече информация от какво има нужда семейството на Цветан и Борислава можете да се свържете с фотографа Красимира Василева ТУК

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.