В Ботевград жена беше намушкана от съпруга си

Отново домашно насилие. Жестокото убийство се случи във вторник в Ботевград. Жена беше намушкана на улицата, близо до работното й място. Основният заподозрян е съпругът на жертвата.

"Ревността се изразява в едно контролиращо поведение спрямо малтретираното лице, което може да е форма на насилие. Ако нямаме доказателства за домашно насилие, не може да се стигне до тази нова квалификация по чл. 116 за по-тежко наказание", обясни адвокатът от Сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола” Елена Кръстева в ефира на "Здравей, България". Тя обясни, че единият вид превенция е наказателно-правната, която се появява при съразмерни на престъплението санкции.

Намериха мъртъв мъжа, убил жена си в Ботевград

"Почти всички убийства на жени, извършени в условията на домашно насилие, се разкриват в съдебната зала. Подсъдимият и защитникът искат съкратено съдебно следствие, поради което се стига до намаляване на санкцията с 1/3. Това няма превантивен ефект", каза още адвокатът.

По думите ѝ могат да се вземат редица позитивни мерки като образование, работа с психолози, повече говорене, разкриване на консултативни центрове, така че потърпевшите да могат на по-ранен етап да разберат, че са жертви на домашно насилие.

"Тежките форми на агресия са предшествани от психическо насилие и ограничаване на личните права", добави Кръстева.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.