Предвижда се въвеждане на вътрешен контрол в Държавна агенция „Автомобилна администрация“, какъвто в момента не съществува

Възложил съм да се мисли за преформатиране на Държавна агенция „Автомобилна администрация“ (ДААА), заяви министърът на транспорта Росен Желязков по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия, съобщава БГНЕС.

Росен Желязков призова българските евродепутати за общи действия по пакета „Мобилност I”

Министър Желязков отговори на депутатски въпрос относно предприетите от министерството мерки за борбата с корупционните практики при изкарване на свидетелство за управление. „Това са органи, които гарантират надзора, контрола, лицензирането и всички режими, свързани с автомобилния транспорт, както в предприятията, така и на пътя. Това създава редица предпоставки за нерегламентирани практики и за корупция“, подчерта транспортният министър.

Той разкри, че част от обсъжданите мерки предвиждат въвеждането на вътрешен контрол в ДААА, какъвто в момента не съществува, а в близко бъдеще предстои и внасяне на конкретни законодателни предложения за въвеждането му.

От днес има нов случай на задържан изпитващ от „Автомобилна администрация“ – Ловеч, при съвместна акция между МВР и ДАНС. Той е арестуван по време на изпит, а органите на реда са задържали и изпитвания.

Желязков: Единственият безболезнен сценарий по пакета „Мобилност” е да остане за следващия ЕП

Припомняме, че при съвместна акция между ГДБОП и прокуратурата през 2017 г. бяха задържани общо 12 служители, които според държавното обвинение са участвали в организирана престъпна група за продажба на шофьорски книжки, включително и на невладеещи български език чужденци. За разкриването на измамна схема помогна един от държавните служители в агенцията. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.