Това ще става при 5 неизвинени отсъствия

40 хиляди семейства без детски надбавки заради неизвинени отсъствия. Данните са за 2018 г. Досега помощта се спираше само за месец, ако децата изпуснат 5 часа без уважителна причина. Управляващите обаче предлагат надбавки вече да не се дават в продължение на цяла година. Помощите за отглеждане на дете се отпускат на семейства, в които доходът на човек е под 500 лв. 40 лв. за едно дете, 90 за две. При 3 деца и ниски семейни доходи се получават 135 лв., а за 4 деца с десет лева повече.

Ако предложените промени влязат в сила, семейство с четири деца ще загуби помощ от 1740 лв. годишно. Само през миналата година учениците в страната са натрупали близо 7 млн. неизвинени отсъствия или приблизително 12 отсъствия на ученик. В област Враца, където учат 17 300 ученика, натрупаните неизвинени отсъствия са близо 190 хиляди или средно по 10 отсъствия на дете. Колко от тях са от бедни семейства и постоянно отсъстващи нито една институция не може да каже.

По-малко документация при получаване на семейни помощи за деца

Началното училище в Хасково обучава близо 300 деца. През годините родителите ставали по-съвестни, но в много от семействата образованието все още не е приоритет.

„За последния месец ние сме подали справка за 5 деца, които имат 5 и повече неизвинени отсъствия. Пътуват, има семеен проблем, не успели да го изпратят, разправии някакви. Това са основно причините. Техните семейства ще бъдат санкционирани”, заяви директорът на Начално училище "Г. С. Раковски" – Хасково Димитрия Атанасова.

МАЩАБНА СХЕМА: Кой стои зад мрежата за източване на детски надбавки в Германия?

Социалните отбелязват, че намалява броят на децата от 5 до 16 г., които не учат. Така през 2017 г. те са били 6580, а през миналата година 6129. От МОН са категорични, ако родителите бъдат ударени по джоба, има по-голям шанс класните стаи да са пълни.

„Виждаме, че тази мярка не е особено ефективна. От началото на действие на механизма сме спрели помощи на общо 200 000 месечни помощи на стойност около 7 000 000 лв. Получихме редица сигнали,че санкциите трябва да са по-големи, за да стряскат родителите. Това не е лишаване от права, а поставяне на още едно условие”, заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.