Купувач е "Адванс медия груп", собственост на Кирил и Георги Домусчиеви

Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката по продажбата на 100% от Нова Броудкастинг Груп АД, става ясно от съобщение на сайта на регулатора

Купувач е "Адванс медия груп", собственост на Кирил и Георги Домусчиеви. 

„Адванс Медиа Груп“ ЕАД е дъщерна компания на инвестиционния холдинг „Адванс Пропъртис“ ООД , собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. „Адванс Пропъртис“ ООД притежава 117 компании в 23 държави от 10 различни индустрии. В портфолиото на холдинга е мултинационалната фармацевтична група „Хювефарма“, с дългогодишен опит и традиции в разработката, производството и продажбите на продукти за ветеринарната и хуманната медицина. Инвестиционното дружество притежава и българската корабна компания със 126-годишна история „Параходство Български Морски Флот“ АД, както и пристанищния оператор „БМФ Порт Бургас“ ЕАД.

През февруари „Адванс Медиа Груп“ ЕАД и шведската медийна група Modern Times Group (MTG) подписаха договор за продажба на „Нова Броудкастинг Груп“ АД. Общата стойност на сделката е 185 млн. евро. Споразумението предвижда българската компания да придобие 100% от „Нова телевизия“ и мажоритарен дял в „Нет Инфо“.

„Нова Броудкастинг Груп“ АД притежава най-голямата медийна група в България. В портфолиото на компанията влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България.

Приходите от продажби на „Нова Броудкастинг Груп“ АД за 2018 г. се оценяват на 112.5 млн. евро, а оперативната печалба (EBIT) е достигнала 21.8 млн. евро. В компанията работят 650 души.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.