Просветният министър подчерта, че трябва по често да говорим за времето и климатичните промени

"Миналата година имахме доста разговори с НИМХ и БАН. Радвам се, че тази малка криза, която имахме, беше възможност да фокусираме вниманието върху НИМХ и да покажем колко важен е той, да си припомним, че не можем без него, че имаме национална хидрометеорологична служба и трябва да я подкрепяме". Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод Световния ден на водата и Световния ден на метеоролозите.

„Това са по-скоро дни, в които си припомняме колко са важни времето, водата и слънцето за нашия живот. Често забравяме това, което най-отдавна го имаме. Когато говорим за публични системи, национални институции, национални служби, създадени преди повече от 130 години, също понякога сме склонни да забравяме колко е важна всяка една от тях и колко са важни работещите в тези институции“, поясни министър Вълчев.

До средата на годината: Всички училища у нас с Wi-Fi мрежи

Той подчерта, че в такива дни няма как да не се замислим за времето и климатичните промени.

„Тези процеси са глобални. Недостигът на вода ще предизвика миграционни процеси, ще се усети във всички страни и ние трябва да сме готови или най-малкото да говорим за това“, коментира министърът на образованието. "Необходим ни е НИМХ за предотвратяване на последиците от хидрометеорологичните бедствия в редица сектори, редица дейности, за оценка и прогноза на качеството на атмосферния въздух. Ние като министерство ползваме тази информация от миналата година“, подчерта той.

Вълчев: Приемът след 7 клас трябва да е съобразен с потребностите на икономиката

Вълчев съобщи, че институтът прави над 9 000 експертизи годишно, което е огромен труд и той се дължи на многочасова работа и денонощни усилия. Той изказа и уважение към всички служители, които са съградили, развили и модернизирали дейността на НИМХ.

Генералният директор на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов заяви, че НИМХ има всички основания да посрещне с гордост професионалните си празници.

„Това е свързано не само с факта, че е една от най-старите хидрологични служби в Европа, но и с неговата настояща дейност. Днес е моментът да си припомним откъде сме тръгнали и да отдадем почит на тези, които са работили без прекъсване в добри и тежки времена с много любов и отговорност към професията“, заяви проф. Брънзов.

Красимир Вълчев: Не трябва да допускаме самоопределяне на пола в училище

Той каза, че информацията на НИМХ се използва от редица държавни структури – МОСВ, МВР, МРРБ, Столична община, МЗХГ, МТИС и др., както и дават информация на световните центрове за времето. Генералният директор обясни, че в момента в НИМХ работят 1285 служители на 724 щата, от които 218 на денонощен режим на работа.

В края на срещата в НИМХ, председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ доц. д-р инж. Лиляна Вълчева връчи на проф. Брънзов статуетка, изобразяваща водата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес