Темата коментират анализаторите Мартин Табаков и Дахер Дахер

Решението на Доналд Тръмп да признае Голанските възвишения за израелска територия не е изненадващо. Това заяви в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" международният анализатор Мартин Табаков.

"Не мисля, че е изненадващо решението на Тръмп с оглед на някои събития, които се случиха преди този туит. Един път републиканският сенатор Линдзи Греъм бе на Голанските възвишения, срещна се с Нетаняху и произнесе това, което ние видяхме да се репродуцира в този туит на Доналд Тръмп. Втори път - забелязва се смяна на реториката на Държавния департамент в САЩ, където Голанските възвишения от окупирана от Израел територия се превърнаха в контролирана от страната такава", коментира още Табаков.

САЩ и Израел напуснаха ЮНЕСКО

По думите му районът е важен от израелска гледна точка по няколко причини. "Едната е, че, бидейки възвишения, те позволяват наблюдения над Южна Сирия. Втората е, че там има питейни източници и около 1/3 от водата, която се използва в Израел, идва от там. Голанските възвишения включват и Галилейското езеро, което е един от основните източници на питейна вода за страната", обясни Табаков и допълни, че през ноември миналата година за първи път САЩ гласуваха срещу резолюция на ООН, която осъждаше тази окупация на Голанските възвишения.

Истинската цел на Тръмп: да свали режима в Иран

„В момента те се контролират от Израел и това е факт от 50 години. Има големи геостратегически интереси. Това е най-високата точка в целия район, откъдето наистина се вижда както Дамаск, така и цяла Южна Сирия. Вече откриха и петрол там”, обясни Дахер Дахер, експерт по Близкия Изток.

Нетаняху иска свикване на Съвета за сигурност на ООН заради тунелите на „Хизбула“

Табаков пък бе категоричен, че големият спечелил в случая е Бенямин Нетаняху. "Това е един от големите подаръци, които американският президент прави на колегата си. Тръмп продължава да се движи в рамките, зададени от Нетаняху. Това решение не е в синхрон с позицията на международната общност", заяви още той.

Дахер заключи, че сближаването на Иран със Сирия вече е факт.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.