Израелската армия е открила тунел, който е бил прокопан от бойците на групировката

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че е помолил делегацията на еврейската държава в ООН да поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност, на което да се обсъди строителството на тунели по границата от бойци на ливанската шиитска организация „Хизбула“, съобщи БГНЕС.

„Помолих израелската делегация в ООН да поиска извънредно свикване на Съвета за сигурност, за да се обсъдят действията на „Хизбула“, каза премиерът в сградата на министерството на отбраната в Тел Авив. Там той участва в заседание по въпросите на сигурността с ключови министри и ръководители на силовите ведомства.

„Ще обсъдя този проблем в близките дни със световните лидери, включително с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш“, добави Натаняху. Неговото изказване беше излъчено от всички водещи израелски телевизии.

Премиерът също така съобщи, че е „наредил на Армията за отбрана на Израел да започне операцията „Северен щит“, целта на която е да се пресече заплахата от терористичните тунели на границата с Ливан“.

„Операцията ще продължи докато не постигнем нашите цели и не гарантираме сигурността на Израел“, подчерта Нетаняху. Според него бойците на „Хизбула“ копаят тунели от Ливан в Израел под границата, за да прехвърлят терористи в еврейската държава.

Нетаняху обяви също така, че е обсъдил с американския държавен секретар Майк Помпео в Брюксел въвеждането на нови санкции срещу „Хизбула“ заради тунелите.

САЩ въведоха санкции срещу сина на лидера на „Хизбула“

„На 3 декември се срещнах в Брюксел с държавния секретар на САЩ Майк Помпео и ние обсъдихме въвеждането на нови санкции срещу „Хизбула“ след акта на агресия (строителството на тунели)“, каза премиерът.

По-рано днес стана официално известно, че израелската армия е открила тунел, който е бил прокопан от бойците на „Хизбула“. Днес също така беше обявено, че Израел е започнал операция „Северен щит“ за откриване и унищожаване на тунелите на шиитската милиция.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.