Системата не е засегната и всички данни, постъпващи в нея са защитени

След едночасово прекъсване днес сутринта информационната система „Бизнес статистика“ на НСИ, през която се подават годишните отчети за дейността на фирмите отново е активна, съобщиха от НСИ.

Системата работи от 2009 г. и чрез нея се отчитат годишно над 600 000 физически и юридически лица. Прекъсването е по технически причини, вследствие на генериран огромен зловреден трафик, който е филтриран. Този трафик е в допълнение на традиционната практика документите да се подават в последните няколко дни, което води до по-ниска производителност. Системата не е засегната и всички данни, постъпващи в нея са защитени. За случая е уведомен Националният център за действие при инциденти в информационната сигурност.

НСИ се извинява за причиненото неудобство и отново напомня, че отчети ще могат да се подават до 24:00 часа на 1 април, като и в двата почивни дни ще има дежурни служители.

Проблемите със сайта на националната статистика не бяха приключили и тази сутрин. От 25 март до 28 март счетоводители и счетоводни къщи бяха възпрепятствани при подаването на годишните финансови отчети, дни преди крайния срок. Стотици фирми са застрашени от санкции, ако отчетите не бъдат подадени в срок.

Хакери причинили срива в системата на НСИ

На сайта на статистиката до сряда, 27 март, имаше надпис: „Уважаеми потребители, Достъпът до ИС "Бизнес статистика" е временно ограничен за извършване на дейности по техническа поддръжка на системата. Системата ще бъде достъпна след един час. Моля да ни извините за причиненото неудобство. Благодарим ви за проявеното търпение”.

При нов опит за влизане в системата и подаване на отчета се появяваше съобщение „Връзката със сървъра е преустановена”.

От тази сутрин, надписът гласеше: „достъпът до системата е временно ограничен до 10:45 часа на 28.03.2019”.

„Ако не успеем да подадем отчети към статистиките, не получим ли входящ номер, не може да подадем декларациите, фирмите не могат да платят задълженията си и подлежат на глоби и те не са малки”, оплакаха са счетоводителите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.