Заради срив в сайта на НСИ

Десетки хиляди български фирми - заплашени от глоби от НАП. Причината е, че от няколко дни, сайтът на националната статистика е блокирал. а Без да подадат данните си към него, фирмите няма как да подадат декларациите си за данък "печалба" и да го платят

Поне 15 секунди са необходими на сайта на НСИ, за  да информира посетителите му, че дори не мога да влязат в раздела, който търсят. Игра на нерви, която счетоводителите не могат да си позволят. Особено в края на март. Защото сега е моментът да подадат данните на фирмите към НАП.

„Това е най-усиленото време в годината, особено последната седмица, за първи път се случва такова нещо - последните десетина години не е имало подобен проблем”, обясни Светослав Терзиев от Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия.

За да има национална статистика – над 700 000 фирми, еднолични търговци и самоосигуряващи се са задължени да подават отчети към НСИ. така се придобива представа за състоянието на промишлеността, търговията и услугите. За фирмите това е Важно, защото без да се отчетат към НСИ, няма да получат входящ номер, с който да свършат работата си с НАП.Това от своя страна ще доведе до глоби и лихви.

Глобите започват от 500 лева. За фирмите, крайният срок е първи април, И точно тогава – системата блокира.

„Това би трябвало да отнеме около 10 минути. В конкретния случай е отнело около 4-5 часа. снощи го започнах, приключих около 10 часа, тогава спря да работи сайтът, тази сутрин успях да напря част от него между 9.30 и 10  след това продължих около два”, сподели Ваня Добрева, счетоводител от  Варна.

За проблема потвърдиха и от  НСИ. „Имаше такъв проблем, за щастие – вече е отстранен. Беше генериран изключително голям, допълнителен злонамерен трафик, но IT специалистите установиха откъде идва и трафикът вече е филтриран, системата работи”, обясни Любомир Блатски от отдел „Връзки с обществеността” в института.  

За злонамерения сюжет вече са уведомени службите. От НСИ изчисляват, че 15 на сто – или около 50 000 от фирмите все още не са успели да подадат отчета си. „При предишни години, в пиковите моменти, около 40 000 и нагоре са влизали едновременно, така че не вярвам да не успеят”, добави Блатски.

Само половин час след това уверение, системата отново блокира. За да се справят с играта на нерви – счетоводителите поискаха гратисен период. Или възможност - да подават декларациите си без да имат отчет към НСИ. А данъчните потвърдиха - има такава възможност - стига да го позволят и от Националната статистика. Така че топката отново е в тяхното поле.

Репортери: Яна Николова и Деян Герговски

Ръст на преките чуждестранни инвестиции у нас за над 1 млрд. лева

НСИ: Разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 4.8%

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.