Расте вносът на плодове и зеленчуци

Ще купуваме ли продукти българско производство и на какви цени? Според много публикации българската продукция намалява – и площите, и количествата, а сушата не носи добри новини за местното производство. Вносът на плодове и зеленчуци обаче расте и за последната година е с 15% повече. 

НСИ: Износът на България за страните от ЕС нараства с 9.1%

Варивата, олиото, захарта и млечните продукти са на по-ниски цени, както на борсата, така и на трапезата.  Проверка на NOVA установи, че в момента на пазара цената на 2 кг ябълки е колкото за килограм свинско месо.

40 години проблемите в земеделието на гърба си изпитва Костадин Стаменов от санданското село Лебница. Стопанинът е хвърлил стотици хиляди левове, за да изгради няколко оранжерии, но от година на година пласирането на продукцията става все по-трудно, а печалба често липсва.

В Гърция производителите получават сериозни субсидии за зеленчукопроизводство и така разчитат по-малко на приходи от продажби. Затова и могат да си позволят да продават продукцията си на по-ниски цени. 

„Минават през гръцката борса двама колеги от Перник и си коментират:  „Аз взех 100 кг български и 500 кг гръцки и нали знаеш?”. Предлага гръцкия домат за български. Всеки отива да купи по-евтино, и отива купува гръцки, турско, македонско и го предлага за българско. 70 процента от народа не знае какво консумира, той разчита на търговеца, на продавача. Купува си човекът български домат и казва: „Нашият домат не е хубав!”.  Няма да е хубав, да, защото не е наш”, заяви Костадин Стаменов.

Когато печалба няма, производителите са принудени да намаляват инвестициите си. И с всяка изминала година земеделците засаждат все по-малки количества плодове и зеленчуци.

Част от земеделските производители в региона вече са напуснали родните си места, за да търсят препитание в чужбина.

Повече по темата вижте във видеото.

Репортери: Христиания Червенкова и Антон Чавдаров 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си