Усетил, че го използват за "муле"

Таксиметров шофьор от Айтос се усъмнил, че го използват за "муле" в схема за телефонна измама и сигнализирал в полицията. Случаят е от понеделник вечерта. Така младият мъж предотвратил опит да бъдат отнети близо 6 хиляди лева от жена от Бургас. Тя сама изминала разстоянието до Айтос, за да помогне на мними полицейски служители, които да задържат  телефонни измамници. 

Възрастна жена остана на улицата без къща и спестявания

Първото телефонно обаждане от румънски номер Селдин получил в неделя по обед. Мъжът се представил като Христов, собственик на агенция за недвижими имоти. Той поискал 36-годишният мъж да превози негови клиенти до Букурещ. Последвали още много разговори с уточняване на цени, отмяна на пътуване, после нови договорки. Последното позвъняване било в понеделник следобед.

„Към 18 часа ми се обади да отида пред магазин, който се намира до църквата в Айтос и там каза, че ще ме чака човекът, с когото ще тръгваме за Букурещ. И каза, че ще ми плати предварително, нямало проблем за парите”, разказва таксиметровият шофьор пред NOVA.

Задържан е 35-годишен участник в серия телефонни измами

На уговореното място Селдин вижда възрастна жена, която говори по телефона. Toгава вижда в ръцете й черен плик и се досеща, че в него има пачка банкноти, а тя е обект на телефонна измама. Таксиметровият шофьор се отдалечава и веднага търси помощ на телефон 112. Не посмял да говори с жертвата.

Служителите на полицията в Айтос реагирали светкавично. Успели да стигнат до жената преди телефонните измамници. Установили, че тя е изтеглила 3 хиляди лева от банката и към тях прибавила още 2700 лева спестявания, които била готова да предаде на измамниците. Те действали по позната схема: „Че изискват съдействие от  нея, за да помогне на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, като след приключване на операцията дадените от нея парични средства ще й бъдат възстановени. Естествено жената се е предоверила. Може би не е била достатъчно бдителна, поради което е изтеглила и част от паричните суми, след което е взела наличните в дома и, поставяйки ги в черен найлонов плик, се отправила към Айтос, където е потърсила таксиметров шофьор, който да я откара до Букурещ”, обясни говорителят на ОД на МВР-Бургас Цветелина Рандева.

80-годишна баба в ареста след опит за измама на прокурорка

От местната полиция допълват, че от началото на годината имат 5 разкрити случая на опити за телефонни измами.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.