Днес е добър ден за българската енергетика, коментира министър Петкова

"Днес е добър ден за българската енергетика". Така министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира успешно финализираната от „Булгартрансгаз“ обществена поръчка за избор на изпълнител за разширение на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница, съобщава БГНЕС.

Вече стана ясно, че италиано-саудитският консорциум „Аркад“ ще строи газовата връзка със Сърбия, която фактически ще бъде част от продължението на газопровода „Турски поток“ на българска земя.

Министър Петкова бе изслушана в парламента, където даде информация на народните представители за развитието на концепцията за изграждане на газоразпределителния център „Балкан”.

„Булгартрансгаз“ получава близо 55 млн. лв. за ремонт на газопреносната мрежа

Тя припомни, че концепцията включва два основни елемента – изграждането на липсващата инфраструктура и изграждане на борса за търговия с природен газ. „Това са двете задължителни условия, за да можем да говорим за либерализиран пазар и сигурност на доставките. Когато имаме възможност да доставяме от различни източници, по различни маршрути, то тогава ще имаме съответно и ликвидна борса, която да осигури конкурентни цени на българските потребители и бизнес“, каза енергийният министър.

Сроковете за това са свързани с развитието на всеки един от отделните проекти. „На първо място трябва да отбележим развитието на разширяването на газопреносната инфраструктура на територията на България, от турско-българската граница до българо-сръбска граница. Във връзка с реализацията на този проект беше направена и актуализация на енергийната стратегия на България“, отбеляза Петкова.

Тя коментира и интерконектора Гърция-България, който също върви към своята решаваща фаза. Избран е инженер-консултант на проекта, а през месец април предстои да бъде избран и доставчикът на тръби, а през месец май – строителят. В началото на юни пък трябва да бъде даден старт на строителството, което се очаква да завърши през 2020 година. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.