„Това беше много емоционален момент, в който Юлиян Вергов му съобщи, че се е разболяло от много тежка болест“

„Когато гледахме сцената на контролния монитор, не можах да се въздържа, защото този герой се играе от моето собствено дете. И самият Юлиан се разплака, той толкова силно влезе в тази роля, в тази сцена. Нашата работа е свързана с емоции и някак си не можах да се сдържа“, споделя продуцентът, които стои зад най-хитовите сериали в българския тв ефир в момента – медицинската сага „Откраднат живот“ и криминалната мистерия „Дяволското гърло“.

В „Откраднат живот“ са участвали вече над 1200 професионални актьори – и то за сериозни роли. Сега, когато излъчват „Откраднат живот“, „улиците опустяват“ като едно време. Няма запален тв фен, който да пропусне епизод. 7 сезона, над 300 серии – очаквахте ли такъв бум?

Когато се заема с нещо, му давам целия си опит, познания, любов и енергия. Аз не мисля за резултата, не мисля дали ще „опустеят улиците“. Може да си внушавам, но е имало моменти, в които съм си мислел, че наистина този ефект се получава - и по времето на „Столичани в повече“, и сега с „Откраднат живот“. Така или иначе, проектите се радват на огромен зрителски интерес. Това, че улиците опустяват, е една метафора. Но хубаво е, когато зрителите седнат и гледат с кеф.

Зрителите обаче искат да знаят ще има ли нов, осми сезон?

Те, зрителите, го решават. Не го решава нито някой офис, нито някоя централа. Докато гледат и обичат проектите, които се излъчват, те със сигурност те ще имат своето продължение. Все още не съм говорил с телевизията за следващ сезон, но резултатите са такива, че предполагат проектът да продължава.

Според критици и зрители сериалът „Дяволското гърло“ е на световно ниво и би могъл да се излъчва по екраните в чужбина. Каква е тайната?

Първо, благодаря за оценката. Няма тайна. Само сериозна работа, професионална на всички етапи на производство, като се почне от развитието на проекта, сценария, правилното избиране на място за снимки, правилния кастинг, режисурата, постпродукцията. И е налице крайният продукт.

И Духовникова, и Карамазов признават, че работата им по този сериал е била доста трудна...

Целият процес беше много труден поради няколко причини. Имахме ограничен брой снимачни дни – по 4 за един епизод, което е адски критично и малко време за сериал, който се случва в реална локация. Втората трудност бяха малкото почивни дни, защото работата беше разделена на два цикъла по 25 дни с по едва 2 почивни дни. За екипа беше много изтощително. Имаше много контузии. Владо например си разкъса дланта, катерейки се по една стена, което наложи да му се правят шевове. Но адреналинът в работата беше толкова силен, че той дори не обърна внимание на този инцидент. Друг актьор имаше криза, получи зъбен абсцес. В състояние на стрес се случват такива неща. Най-важното за мен по време на снимките бе да се пазят здравето и животът на хората в екипа.

В сериала има шокиращи кървави кадри, а вие дори сте искали да ги подсилите?

Жанрът предполага такива кадри. В първоначалния вид на сериите те наистина бяха по-крайни, но заради широката аудитория, до която достига филмът, решихме, че е хубаво някои неща да ги прецизираме.

Вярно ли е, че героят на Стоян Радев е страховитият убиец, както бе тиражирано в някои медии?

Предполагам, че до края на сериала всеки един герой ще мине през елемента на подозрение. (Смее се.) Това е и смисълът на един такъв тип разказ. Но съм убеден, че ще има доста сериозна изненада за публиката.

Тоест сериалът вече заживява като градска легенда...

От първи епизод е така. Вълната на одобрение е огромна, да не звучи нескромно. Важно е, че критиката и елитната част от тази индустрия оценяват изключително високо този проект като направа, като художествени качества, като разказ и краен продукт. Това е много висока оценка.

Повече за това как се създават успешни филмови проекти и по-обстойна прогноза за бъдещето на сериалите в световен план, може да прочетете в интервюто на Вера Чалъкова във вестник „Ретро“.

Актуални новини за сериала ще откриете на уебсайта на сериала на NOVA и на официалната страница на "Откраднат живот" във Facebook, а епизодите можете да видите само в NOVA PLAY.