Двойно по-малко неизплатени задължения стигат до колекторските фирми

Младите хора са най-големите длъжници. Това отчитат колекторските фирми. Според данните им обаче, в сравнение с миналата година, има по-малко дългове, които не сме плащали навреме.

Двойно по-съвестни са станали българите и двойно по-малко неизплатени задължения стигат до колекторските фирми. Когато просрочието се даде за събиране - средният му размер е доста по-голям, отколкото е бил през миналата година. Човекът, който за месец или повече от месец не си е плащал дължимото, е забавил средно 1161 лв.

Длъжникът си има и лице - 30-годишен, млад мъж, с висше образование и работа на трудов договор. А широките му пръсти - от зодията Стрелец.

Колко задлъжнели са българите и за какво най-често теглят заеми?

С портфейла си Радослав от Русе почти влиза в описанието за среден длъжник. Той е администратор в медицински центрове, студент по "Социални дейности", танцьор и доброволец на "Българския червен кръст".

Със зодията си живее спокойно, но без дългове в момента. Въпреки че на 26 вече има опит със заемите. Tегленето на кредит в наши дни било не от нямане, а от повече искане на различни неща.

Приеха на първо четене промени в ГПК за защита на длъжниците

"Здравеопазване, ремонт на кола, някаква спешна нужда. Стоки на изплащане и една трета група клиенти, които правят малко по-необмислени неща. Сега в момента е излязъл нов телефон - човекът иска да си го купи", каза Лилия Димитрова от Асоциация на колекторските агенции в България.

"Размерът на финансирането на кредита не трябва да бъде повече от 40% от техните доходи, нетни доходи", заяви финансовият анализатор от портала "Моите пари" Десислава Николова.

Най-сериозни проблеми с плащането навреме имали в Бургас, Пловдив и Стара Загора. И то точно, защото тези градове са икономически добре - били по-смели в харченето.

Нов европейски закон слага край на „вечните длъжници”

Най-съвестните в справянето с дълговете са софиянците, русенците и врачаните. Понякога обаче широките пръсти били от зодията. По общите правила на звездите - земните знаци са най-разумни в харчовете, водните обичат да купуват нещо за вкъщи, а въздушните харчат за изкуство. А най-големи проблеми с парите имат огнените - Лъв, Овен, склонни на спонтанни покупки. Според астролозите обаче, изявените бохеми на зодиака са само едни - огнените Стрелци.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.