Очаква се у нас да пристигнат около 170 000 чужденци

Повече от половин милион българи тръгват на път за предстоящите почивни дни по Великден и в началото на май. Около 130 000 от тях се отправят към чужбина – основно Гърция, Турция, Северна Македония. 170 000 чужденци пък се очакват у нас за празниците.

В Италия или във Велинград: Къде почивката ще ни излезе по-евтино?

Общо за пътувания ще бъдат похарчени почти 109 милиона лева и 51 милиона в чужбина. 63 милиона лева пък се очаква да дойдат от чуждите туристи. Според бранша най-предпочитани и тази година ще бъдат спа курортите у нас.

Колко ще ни струва горивото за летните пътувания?

Цените за 3-дневна пакетна почивка около Великден и Гергьовден варират между 200 и 250 лева. Екскурзия в съседни страни – в зависимост от категорията на хотела, е около 250 лева, а почивка край морето може да стигне до 400 лева на човек.

В Арбанаси вече се готвят за посрещането на стотици туристи по Великден. „90% от хотела е зает, предимно клиентелата ни са румънци, те доста предпочитат Арбанаси като дестинация за Великден, Гергьовден”, обяснява Виолета Райкова, управител на хотелски комплекс. Доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пък допълва, че за празниците се очаква близо 170 хиляди чужденци да посетят  страната ни главно около Великден, тъй като изключителната тържественост около празника привлича много туристи от Германия, Австрия, Испания, Италия.

За Деян, който в момента е на почивка със семейството си в арбанаси – великден ще бъде домашен празник. „На Гергьовден ще отидем някъде да ни поканят на гости. Ще си почиваме за всеки празник по 2-3 и ще си празнуваме”, обяснява той.

Около 100 хиляди души пък ще слеят празничните дни в 11-дневна ваканция. в сравнение с миналата година, повече българи тръгват на път по празниците – над половин милион.  „Тази година великденските пакети са двудневни, тридневни и четиридневни. Цените… започват от 140 лева на човек. Това са с великденски обяд… и той е традиционен със зелена салата, с агнешко на чеверме”, допълни Райкова.

Вместо спа хотели у нас, над 130 хиляди българи ще изберат екскурзия в съседните страни. „Тази година много нашумя Истанбул, от гледна точка на това, че Великден съвпада с времето, в което цъфтят лалетата”, обяснява Антония Чомполова.

Според  доц. Драганов тази година цените за почивка в чужбина са по-ниски от миналогодишните. „това сливане, което се получава сега, в тези 11 дени – отваря много хотели по Черноморието, също много хотели по Беломорието, които започват допълнително да работят”, коментира той.

„Всяка година по това време си става за море, водата е хладна още, но пък на басейна е чудесно. Там се открива сезонът вече”, заключава Антония Чомполова. Най-атрактивните далечни дестинации за българите остават Дубай, Египет и Тунис, отчитат туроператори.

Репортери: Деница Суруджийска, Мартин Георгиев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.