Решението бе взето след среща на премиера с протестиращи

Окончателно спира строежът на сградата "Златен век". Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след среща при премиера Бойко Борисов на граждански инициативен комитет срещу строежа, с участието на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, главния архитект на София Здравко Здравков и други експерти. Очаква се заповедта за спиране да бъде издадена  с два мотива. Първият са нарушенията по сегашното строителство, а вторият – липса на презаверено разрешение за строеж”, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. То е било валидно до ноември 2018 година. Гратисният период за внасяне на искане за продължение на разрешителното за строеж е изтекъл през ноември 2018 г., уточни Аврамова.

„Артекс“ искат среща с премиера Борисов

Не е ясно какво ще се случи с изграденото досега, защото инвеститорът вероятно ще обжалва заповедта на ДНСК, посочи Здравко Здравков. По думите му, построеното до ноември 2018 г. е законно, макар и строителното разрешение да е изтекло през 2017 година.

Искат оставки заради "Златен век"

Не стана ясно обаче каква ще бъде съдбата на всичко, построено след  ноември.

На 6 април ДНСК е връчила констативен акт на възложителите на сградата, каза още Аврамова.  

Протест срещу строителството на небостъргача в „Лозенец” (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Има един определен буферен период, в който те имат право да си подадат наново документите. Те не са го направили и де факто строителното разрешение спира окончателно всякакво действие през 2018 година. И всъщност всичко построено след това, е строено без строително разрешение”, обясни Никола Вапцаров от Инициативния комитет „Лозенец”.

Спират строителството на небостъргача "Златен век" (ВИДЕО)

Йорданка Фандъкова посочи, че ролята на премиера Борисов за днешната среща е била много важна, защото е успял да събере всички страни по казуса. Разговорът беше тежък, търсехме най-добрия начин да спазим закона и да сме достатъчно прозрачни. Има политическа воля да се спази законът, той да важи за всички, без значение кой кой е, подчерта тя.

Представителите на гражданската организация изразиха задоволство от резултатите от срещата.

Ако и съдът реши, че строежът е незаконен, съдбата на вече купилите имот по етажите на "Златен век" ще се изяснявава допълнително.

Фандъкова: Само ДНСК може да реши дали да спре строителството на „Златен век”

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.