Дъждът започна да вали дни след началото на дългоочаквания му ремонт

Лошото време създаде проблеми и на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий". Покривът й протече и то броени дни след началото на дългоочаквания му ремонт.

На дъждовното време не се гледа с добро око в Националната библиотека - покривът е в плачевно състояние, а заради валежите таванът протече на няколко места.

„Откакто съм тук има течове, когато има вода. Години наред нищо не е правено по този покрив”, коментира Георги Бобев, служител в библиотеката.

Предупредителните знаци за хлъзгав под не са необичайни за Националната библиотека. Още преди години тя стана пословична с множеството проблеми, които създава покривът й. А основен ремонт не му е правен откакто сградата е построена преди 60 години.

„В Националната библиотека дълги години бяхме под постоянната заплаха на пореден теч, сега тръгнахме да го решаваме”, заяви директорката доц. Красимира Александрова.

Мащабният ремонт започна преди дни и наред с дъжда се оказа причина за течовете по сградата.

„Съвсем очаквано е, по простата причина, че миналата седмица започна ремонтът и при един открит покрив няма как да няма течове”, заяви доц. Александрова.

От фирмата изпълнител обясниха, че подобна ситуация трудно може да се избегне.

„За съжаление в случая се оказа, че явно не сме съумели. Покривът е разкрит, което означава, че на всяко компрометирано място водата може да си намери път. Взехме спешни мерки по отношение на течове, не очакваме да се повтори”, заяви Диана Глосова, управител на фирмата изпълнител на ремонта.

За късмет водата не успяла да засегне книжния фонд и по него няма щети. По план ремонтът трябва да приключи в края на юни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.