Момиченцето оцеляло като по чудо

Дете оцеля по чудо, след като беше засмукано от помпа в басейн. Виновни обаче засега няма. „В първия момент, когато видях огромното лилаво петно на тялото й, не знаех просто на кой свят съм”, разказа майката на пострадалото дете Детелина Славова. Тя е една от майките, които преди 8 години пропаднаха в асансьор в „Майчин дом”. Тогава тя била бременна с дъщеря си в осмия месец.

„Счупих си десния си крак. Слава Богу, нямаше никакви последствия за нея, никакви усложнения по време на бременността. Тя си дочака деветия месец и се роди нормално”, каза още Детелина Славова.

Паднала ламарина едва не уби млад мъж край басейн

Днес момичето е ученичка във втори клас. През лятото на миналата година семейството й е изправено пред поредното изпитание. Осемгодишното момиче оцелява по чудо, след като е засмукано от помпа в басейн. Инцидентът става в Тутракан, докато детето е на гости при баба си и дядо си.

„Качва се на една платформа и скача с главата надолу. И на мен ми направи впечатление, че скочи детето, но не излиза. И викам, сигурно й стана лошо. Скочих във водата, хванах я с двете ръце и не се отделя това дете. Излязох, взех си въздух, пак се потопих, пак дърпам, но не става. Почнах да викам за помощ, колкото ми глас държи”, разказа дядото на детето Атанас Могаров.

Трима мъже се опитват да спасят детето. Успяват да изкарат момиченцето на повърхността, едва когато собственикът спира помпата, която филтрирала водата в басейна. Момичето е извадено в безсъзнание.

4-годишно дете е в кома след инцидент в басейн в Хасковско

„Детето беше цялото синьо. След секунди можеше да е късно. Почнах да му правя изкуствено дишане. Момчетата правиха масажи на сърцето. И гледам, че миглите й почнаха да мърдат. Не пожелавам на никого да има такова преживяване”, каза още Атанас Могаров.

Детето е настанено в болница. Съдебно-техническата експертиза потвърдила, че е било засмукано от помпата, която филтрирала водата в басейна.

„Тя имаше силни болки. Гледаха я на ехограф за счупвания. Правиха й рентгенови снимки, за да са сигурни,че няма счупени ребра и разкъсани органи. За щастие няма нищо”, разказа майката.

Собственикът на басейна отказа да коментира случая. Пред разследващите обяснил, че помпата била от висок клас, но с ниска филтрационна способност, затова работела 24 часа в денонощието. Била обезопасена с решетка, но въпреки това се получил вакуум.

„Не получихме никакви отговори от собственика. Той не се извини. Дори не се обадиха да попитат как е детето”, каза Детелина Славова.

От Районната прокуратура в Тутракан преценили, че няма данни за престъпление. Първо, защото детето е получило лека телесна повреда, а не средна. И второ, защото съдебно-техническата експертиза показала, че съоръжението е изправно. Собственикът на басейна все пак е получил препоръки - да не пуска помпата, докато в басейна има хора, както и да сложи допълнителна решетка, която да разсейва всмукателната сила.

Роднините на пострадалото момиче се надяват, че собственикът на басейна ще получи наказание.„Обжалваме си. Ще използваме всички лостове на съдебната система, за да покажем на собствениците на такива места, че те просто трябва да се грижат за безопасността”, категорично е семейството на детето.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.