96 депутати гласуваха „за", а 7 - "против"

Депутатите приеха оставката на колегата си от ГЕРБ Делян Добрев с 96 гласа „за", 7 „"против" и 3 „въздържали се”. Той се оттегли от поста си по своя воля заради публикации за имотни сделки на негови роднини.

Във вторник в официално прессъобщение той самият направи коментар.

"С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля - не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени", коментира Добрев.

"Той аргументира личния си акт и като знак на солидарност със своите колеги, които спазиха моралния стандарт на ГЕРБ и напуснаха постовете си само заради съмнения", се казва в съобщение на пресцентъра на ГЕРБ.

Темата провокира множество коментари в парламента. В пленарна зала Георги Марков пръв защити Делян Добрев. След него в кулоарите в защита на Добрев се изказа и Валери Симеонов. Имаше отправени коментари и към премиера Борисов.

„Сутринта видях по излъчването на Добрев, че е едно чудесно момче, с буден и честен поглед, което се чувства политически убито. Това го казва за втори път. Точно затова аз няма да гласувам тази оставка”, коментира Георги Марков от ГЕРБ.

„Свидетели сме на едно опростачване на политиката. Няма как да отречем, че затова има заслуга и министър- председателят. А честито, сега. Защото приема оставки на килограм. Защото демонстрира, че не му пука за капацитета на Народното събрание и на изпълнителната власт”, заяви Валери Симеонов от „Обединени патриоти”, НФСБ.

Част от политическия елит в пленарната зала застана зад гърба на Делян Добрев за втори път. Днес вече оставката му беше приета. Въпроси обаче бяха отправени към премиера, лично от партньорите му във властта.

„В крайна сметка, когато масово принуждаваш членове от ръководството на твоята партия, хора, които са на ръководни длъжности, да подават оставки, в крайна сметка неизбежно изниква въпросът и за твоята оставка”, коментира още Симеонов.

В предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че оставката на Делян Добрев е личен акт.

„Цялата тази работа, като започнаха още тези скандали, преди три седмици, ви казах, че ми мирише на избори.  И за съжаление така се получава – клюки, избори, жълтини”, коментира Каракачанов.

„Долу на пазара на имоти, долу на свободното договаряне. То бива бива вече с тези апартаменти, в колиби ли да живеят народните представители, какъв е този съдизъм”, запита Георги Марков.

От ДПС запазиха мълчание, а от ВОЛЯ определиха темата като „махленска”. „Ние нямаме основание да не я подкрепяме. Тук по-скоро въпроса е, че заради някакви махленски неща, изнесени в медиите, които към днешна дата стоят недоказани, не обръщаме внимание на основното, а по-скоро се занимаваме с махленщини”, каза Веселин Марешки.

А БСП поздравиха Делян Добрев за това, че е подал оставка. 

„Надявам се да няма скъсани ризи и да няма: „На кой ни оставяш?”. Смятам, че колегите от ГЕРБ са намерили сили в себе си да решат този проблем”, заяви Кирил Добрев от БСП. 

Социалистите категорично заявиха, че за разлика от ГЕРБ, те няма да оттеглят доверието си от червения депутат Валери Жаблянов, когото прокуратурата проверява заради имот в квартал „Симеоново”. Социалистите щели да изчакат резултатите от проверката.

„Имаме оставки на овластени, на хора във властта, които работят с финансов, икономически и властови ресурс.  Имаме опозиционен депутат, който през последните години единственото нещо, което е управлявал, е собствената си заплата”, заяви Кирил Добрев.

Очаква се следващата седмица ЦИК да обяви кой ще заеме депутатската банка на Делян Добрев.

вините на NOVA - вече и в Instagramпоследвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.