Германия си е поставила задачата до 2030 г. да генерира от възобновяеми източници 65% от електроенергията

Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че за да постигне Германия своите цели за намаляване на емисиите от въглероден диоксид, са необходими "огромни усилия" и още "редица допълнителни мерки" през следващите години, съобщават  ДПА и БТА. 

В седмичното си обръщение към своите сънародници тя каза, че германското правителство е предприело много стъпки за преминаване към възобновяеми енергийни източници, които, по думите й, сега осигуряват 38% от производството на електроенергия в страната. 

Критики към Ангела Меркел заради изборите в Украйна

Канцлерът изрази надежда, че през 2025 г. Германия ще бъде "доста над" поставената цел 40-45% от електричеството да е добито от възобновяеми източници като вятър, слънце и биопродукти. Държавата си е поставила задачата до 2030 г. да генерира от възобновяеми източници 65% от електроенергията, а до 2050 г. да достигне 80%, припомни тя. 

Това е част от амбициозната заявка на Германия до 2030 г. да намали своите емисии от въглероден диоксид до половината от равнището през 1990 г., а до 2050 г. - с 80-95%. Германия е в процес на отказ от ядрената енергия, а до 2038 г. планира да затвори последната си топлоелектрическа централа, отбелязва ДПА. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.