Какви опасности крият зеленчуците и салати по празниците разказва д-р Сергей Иванов

„Бумът на бактериалните замърсявания се дължи най-вече на модата за биологично земеделие. Т.е. на наторяването с органична тор и поливането със замърсени води". Това заяви в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" д-р Сергей Иванов, микробиолог и експерт по безопасност на храните. 

Той препоръча всички зеленчуци и салати, които се купуват от търговски обекти или от производители да бъдат измити старателно.

Кои са "най-чистите" и "най-мръсните" храни у нас?

Микробиологът посочи, че е направено изследване на основните видове салати, които се купуват за празниците. „От 18 изследвани салати 16 са замърсени  с колиформи. В 11 от тях има и ешерихия коли – бактерия, която се нарича „индикатор на фекално замърсяване. Отделно някои нейни щамове могат да бъдат вредни. Това може да бъде много опасно", обясни той.

По думите му в последните 10 години повече хора са починали от консумация на зеленчуци, които са замърсени,  отколкото от консумация на замърсени месо и млечни продукти. Според него проблемът е, че нормата е за готови за консумация салати, а не за такива, които се продават директно от продавача.

На твоя страна: Какво съдържат козунаците и боите за яйца на пазара?

Д-р Иванов е категоричен, че козунаците няма как да са и хубави, и на ниска цена. Той посъветва хората да си ги приготвят лично.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.