Някои плодове и зеленчуци съдържат голямо количество пестициди

Ягодите съдържат най-много пестициди от всички плодове и зеленчуци на пазара в момента. Авокадото е с най-малко. Това показват последните тестове на международната неправителствена организация EWG, която всяка година класира "най-чистите" и "най-мръсните" храни, които купуваме.

Освен ягодите, на върха в класацията с храни, съдържащи опасно количество пестициди, са спанакът и къдравото зеле – кейл. Сред продуктите с най-малко химикали тази година са авокадото, царевицата и ананасът.

Как да се храним лесно, евтино и здравословно?

70% от изследваните храни у нас съдържат различни видове химикали. Учените от EWG са тествали 47 вида плодове и зеленчуци. Анализът е направен след над 40 000 теста, а обяснението за високите пестициди се оказва просто.

"Проблем е когато стопаните не спазват предписанията за карантинни срокове, в които не трябва да се използват. Тогава рискът пестицидите да достигнат в храната ни в по-големи количества е значителен", каза екоголът Ивайло Попов от "За Земята" пред камерата на "Здравей, България".

На базата на резултатите от тестовете, неправителствената организация класира 12-те продукта с най-опасно съдържание на вредни химикали и други 15, които са чисти – с най-ниско съдържание на опасните остатъци. 

Първенец сред зеленчуците в черния списък тази година е спанакът. В пробите на учените са открити 20 вида пестициди. В списъка на „Мръсните 12“ влизат още ябълки, ягоди, кейл, нектарини, грозде, праскови, череши, круши, домати, целина и дори картофи. А сред най-чистите продукти на щанда тази година се оказват авокадото, царевицата, ананасът, замразеният грах и лукът. При тях не са засечени никакви пестициди в 70% от направените проби.

Седем храни, които са по-полезни с кората
 
В Централната лаборатория на Агенцията по храните се тестват близо 20 вида плодове и зеленчуци, които най-често купуваме. Проверката е за наличието на 100 вида химикали. Оказва се, че най-замърсените храни у нас са сладката чушка, портокалът, лимонът, нарът, салатата.

Кои са най-здравословните съчетания на храни? (ГАЛЕРИЯ)
 
Повечето от проблемните продукти, иззети от пазарите, са внос от ЕС. При  проби от пиперките, доставени от Турция, също са открити пестициди над позволеното. А при част от пробите тестовете дори показват наличие на забранени от Брюксел химикали. 

"Забранени пестициди са открити при проби с моркови с български произход, които бяха с наличие на ДДТ", каза Кремена Стойчева от БАБХ.
 
Сред т. нар. „чистите” на пазара се нареждат карфиол, круши, картофи, зеле, дюля, царевица.
 
"Всички плодове и зеленчуци, които са произведени по биологичен начин, са 100% чисти от пестициди. Между 3 и 5% от продукцията в България е биологична. Биопродуктите лесно могат да се разграничат, защото на всеки има зеленото листенце на ЕС, а под това листенце е номерът на сертифицираната организация", добави Албена Симеонова от Асоциация "Биопродукти".

Пет от най-полезните храни
 
По данни на бранша, въпреки все по-големият интерес към „чистите” храни, през последната година биопроизводителите са намалели с близо 600. Гарантират обаче, че зад етикета „био” наистина се крият продукти без химикали.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във Facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.