11 млн. души годишно умират заради вредни храни

11 млн. души годишно умират от лош хранителен режим. Това показва изследване на британски учени, цитирано от Би Би Си. Според данните всекидневната ни диета е по-голям "убиец" от тютюнопушенето, а един от най-големите виновници за скъсяването на живота е солта.

"В последните години здравословното хранене придоби формата на забрани. Никой не знае какво е здравословно", заяви диетологът д-р Ипократис Пападимитракос в студиото на "Събуди се".

Ще купуваме ли продукти българско производство и на какви цени?

Експертът по здравословно хранене Весела Петрова пък обясни, че на трапезата ни трябва да има зеленчуци. Но като цяло всяка една храна носела определени ползи за организма.

ЗДРАВИ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА: Как да се справим с прехода на сезоните?

Според Пападимитракос българинът трябва да внимава с газираните напитки, които оказват негативно влияние. „За газираните напитки е ясно, че са много вредни. Не може да търсим техен заместител. Просто трябва да започнем да ги намаляваме, докато не ги спрем“, казва той. Диетологът е на мнение, че българинът не трябва да злоупотребява със солта и съветва да си задаваме въпроса има ли я определена храна в природата като естествен продукт. Ако отговорът е "да", значи няма как да не е добра за организма ни.

По думите на Петрова пък не трябва да прекаляваме с чипса и тортите, въпреки че са в списъка с любимите ни храни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.