Полезните съставки на храните се освобождават в процеса на дъвчене

Човек може да знае какви са полезните съставки на храните, но в повечето случаи няма представа как те се усвояват от организма. Според диетолог съчетаването на някои продукти допринася да бъде извлечена най-голяма полза от тях и така да бъдат избягнати редица болести, пишет в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Полезните съставки на храните се освобождават в процеса на дъвчене и храносмилане под действието на ензими. Готвенето също улеснява усвояването им. Суровите моркови, например, са отличен източник на фибри, но готвенето им дава възможност на организма да извлече повече от полезните каротиноиди. Подобен ефект има и комбинацията на някои полезни съставки.

ВИЖТЕ 7 ОТ НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИТЕ СЪЧЕТАНИЯ НА ХРАНИ В ГАЛЕРИЯТА НИ