На 6 май Светият Отец ще отслужи литургия в града и ще даде първо причастие на 200 деца

Раковски трескаво се готви за посещенето на Папа Франциск. На 6 май Светият Отец ще отслужи литургия в града и ще даде първо причастие на 200 деца.

Над 50 000 вярващи от страната и чужбина се очакват да пристигнат за визитата на папата в Раковски. Колкото повече наближава идването на Светия Отец, толкова повече са притесненията, вълненията, както и мерките за сигурност.

"Очакваме Светият Отец да бъде в Раковски между 10-10:30ч. Той ще дойде по ул. "Михаил Добромиров". Първата спирка ще бъде на автогарата в квартал "Генерал Николаево". Оттам с папамобила ще бъде пътят на Светия Отец до пред площада на "Генерал Николаево", каза пред камерата на "Събуди се" кметът на община Раковски Павел Гуджеров.

Гуджеров обясни, че има асфалтиран рампа и предстои да бъдат премахнати паркинг ограничителите. Той допълни, че металните ограждения ще служат за обособяване на пътя на Папа Франциск към църквата, както и са предвидени сектор за родители, за хора в неравностойно положение.

ЗНАМЕНАТА НА МИРА: 900 знамена посрещат папата в Раковски

"Очаквам пропусквателните пунктове да са 3 или 4, но вярвам, че от МВР ще вземат мерки, за да минават проверките гладко. Съветвам всички хора да са покрай площада около 9-9:30ч., за да се настанят и да изчакат идването на Светия Отец", каза още кметът на община Раковски.

Той допълни, че в църквата "Пресвето сърце Исусово" ще могат да влезнат около 700-20, 700-30 човек, но по думите му площадът е достатъчно голям, за да събере 7-10 000. Кметът уточни, че идеята на видеостените е да направят съпричастни всички хора на площада към случващото се в църквата.

Броени часове до посещението на папа Франциск у нас (ОБЗОР)

"Важно е да отбележим, че след светата литургия и светото причастие, Светият Отец отива с папамобила към църквата в квартал "Секирово" - "Св. Архангел Михаил". Осигурили сме буферни паркинги, които ще поберат най-малко 4 000 автомобила", добави Гуджеров.

Той уточни, че в понеделник в града през главната улица Пловдив-Стряма-Раковски през главния път ще може да се влиза до 9:00ч., а след това, влизането ще бъде от град Брезово и село Шишманци.

Повече по темата гледайте във видеото.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.