153 хиляди българи са диспансеризирани заради сърдечни проблеми

Нараства броят на засегнатите от сърдечно-съдова недостатъчност. Това единодушно мнение изразиха в националния пресклуб на БТА кардиолози от различни лечебни заведения, предаде БТА.

„През 2017 г. починалите от сърдечно-съдово заболяване са били с 2220 повече”, каза проф. Мария Токмакова, председател на Дружеството на кардиолозите в България. По думите й едва 30 на сто от българите са наясно, че водещата причина за смъртност в страна ни са сърдечно-съдовите заболявания.

„Близо 153 хиляди са българите, които са диспансеризирани заради сърдечно-съдова недостатъчност, като 90 на сто от тях са над 65-годишна възраст", посочи проф. Токмакова, цитирайки данни от НЗОК за миналата година.

МЕДИЦИНСКО ЧУДО: Лекари спасиха бебе, тежащо 600 грама (ВИДЕО)

„В България достъпността до специалисти, до лекарства и нови технологии е много висока, но няма достатъчно информираност сред обществото и осъзнаване на проблема", каза проф. Пламен Гацов, началник на Кардиологична клиника във Втора МБАЛ-София.

Проф. Арман Постаджиян, началник на Кардиологичното отделение в столичната болница "Св.Анна" поясни, че по-голяма част от пациентите със сърдечно-съдова недостатъчност са имали лошо овладяна хипертония. Сред най-често срещаните причини за сърдечна недостатъчност в Европа са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Често срещани рискови фактори за сърдечна недостатъчност са диабет, затлъстяване, тютюнопушене и високо кръвно налягане, като всички те са свързвани с начина на живот.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.