Коментар на израелския посланик у нас Ирит Лилян

 „При звука на сирените сърцето на цялата нация спира да тупти. Всеки в Израел познава поне по един човек, който е пострадал при тероризъм. Днес цялата нация става едно голямо семейство”, това каза Ирит Лилян, посланикът на Израел в България. В ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” тя коментира Денят на възпоменанието в памет на загиналите при войни и атентати в Израел, както и дали е възможен мирът в страната.

Радикалите от ивицата Газа изстреляха 90 ракети срещу Израел

„Терористите се възползваха от това, че тази седмица животът в страната е на по-бавни обороти заради възпоменанието на Холокоста, възпоменанието на загиналите военни и Денят на независимостта”, добави посланикът.

Катар дарява 500 млн. долара на палестинците в Газа и Западния бряг

Тя сравни „Хамас” с ИДИЛ. За нея тактиката им е да спечелят предимства в краткосрочен план – достъп до средства, отваряне на границите. По думите ѝ палестинците биха имали по-добър живот, ако не използват всички финансови помощи, за да строят тунели за атаки, да обучават бойци и да образоват децата в омраза.

„Ако използват парите мъдро, биха преодолели всички ограничения, за които обвиняват Израел. Тяхна е отговорността”, заяви Лилян.  

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.