Осъществени са вече близо 30 огледа, заяви зам.-външният министър

„С отварянето на консулството в Барселона ще спестим много големи разходи на българите, които се намират на територията на двете автономни области – Каталуния и Арагон”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” зам.-външният министър Георг Георгиев.

„В момента освен около 30 000 туристи, които пътуват до Каталуния, още толкова живеят трайно там. Това да можем да им предоставим адекватни консулски услуги е изключително важно”, заяви Георгиев.

Захариева поздрави българите в Барселона с предстоящото откриване на консулство

„Осъществени са вече близо 30 огледа и сме ориентирани в посока на това, къде да бъде разположено. Искаме да е на централно и комуникативно място”, заяви Георгиев.

По думите му на сайта на МВнР ще бъде обявено своевременно къде ще се намира консулството и какви услуги ще предоставя.

Георгиев коментира и предстоящите европейски избори. 

„Тези избори са изключително важни за целия ЕС, защото преобладаването на евроскептични настроения не е нещото, което трябва да се случи на 27 май, когато отчитаме резултатите от изборите”, заяви зам.-външният министър.

„Всички, което сме про-европейски ориентирани и желаем стабилно бъдеще, искаме да видим възможно най-голям брой системни партии в ЕП и европейските институции. Това ще гарантира бъдещето на Европа. Ако привнесем още, антиевропейски, евроскептичен привкус в ЕС след изборите, това няма да ни помогне да излезем от предизвикателствата, които се намираме”, заяви Георгиев.

След скандала в Австрия: Германският външен министър заговори за доверие в Европа

„Надяваме се Австрия да остане политически стабилна”, заяви Георгиев, запитан за скандала с видеозапис, в който вицепремиерът и лидер на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе обсъжда корупционни сделки с мнима дъщеря на руски магнат. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.