Надявам се след 15 юли да имаме мерки, които да предложим за справяне с демографската криза, каза още тя

Към моя кабинет структурирах работна група, която ще изготви нова визия за нова демографска политика. Тя включва експерти и учени от БАН, както и практици и действащите лекари от акушеро-гинекологичните болници. Това каза вицепремиерът по демографската и икономическа политика Марияна Николова в ефира на „Здравей, България”.

Вече са проведени с лекари, които са поставили и конкретната проблематика, свързана с раждаемостта, пренаталните проблеми.

НАМАЛЯВАМЕ БЪРЗО: Официално сме под 7 милиона

„Демографската политика не е проблем само на България, но и на целия ЕС. Тя е хоризонтална, секторна политика и зависи от всички институции, които трябва да бъдат обединени и единни в процесите на вземане на решение за мерките, които се прилагат”, обясни тя.

Николова обясни, че могат да се вземат добри примери за справяне с демографския проблем от Унгария. „Правим сравнително-правен анализ на законодателството, който е в процеса на рамките на работната група и след като експертите си дадат заключенията, ние ще обявим и конкретните резултати. Трябва да има финансови стимули, но те трябва да са реални и измери, съобразно възможностите на държавата”, заяви вицепремиерът.

Тя добави, че МТСП предлага различни социални мерки, които са за подпомагане на майките с домашни  помощници. „Най-важното обаче са детските градини и аз мисля, че те трябва да са безплатни поне до 5-годипна възраст на детето и в училищата да се осигури необходимият храноден на децата”, каза Николова.

Вицепремиерът заяви, че 6400 лв. е нереална помощ за раждане на второ дете. „В крайна сметка трябва да бъдат направени необходимите разчети и да се дадат реални цифри”, беше категорична тя.

"Надявам се след 15 юли да имаме мерки, които да предложим за справяне с демографската криза", каза още тя.

Николова коментира изплатените обезщетения от 10 лв. на три семейства на загиналите при катастрофата край Своге. „Категорично не съм съгласна с позицията на застрахователя – при конкретно становище на КФН обезщетението следва да бъде платено. След като един пътник има билет, той категорично е застрахован и не бива да доказва каквото й да е било. При евентуално завеждане на съдебен спор, делото ще бъде спечелено от пострадалите”, каза тя.

Марияна Николова обясни, че новоизбраният президент на Украйа Владимир Зеленски е иновативен политик. „Той е изключително деен и най-вероятно ще бъде човек на действието, а не на приказките. Когато приключи церемонията за полагането на клетвата, държавният глава поиска среща с някйои държави. България беше втората държава, с която поиска среща”, добави тя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.