Това заяви на пресконференция полският премиер Матеуш Моравецки

Не е възможно в близките дни да бъдат съгласувани кандидатурите на политиците, които да оглавят Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет и другите важни органи на ЕС. Това заяви днес на пресконференция във Варшава полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от БТА.

Игра на тронове и италианско трио при избора на новите лидери на Европа

Той допълни, че на срещата на върха в четвъртък и петък ще има само "оживена дискусия", тъй като назначенията още не са съгласувани. "Не очаквам, че за два-три дни ще се стигне до съгласуване на главните позиции. Постоянно водя преговори с различни парламентарни групи, премиери, президенти и виждам, че засега не сме на ниво диалог, когато може да се разчита, че на срещата на върха на ЕС ще приключат преговорите по въпроса за главните постове", каза той.

ЕС е разделен по въпроса за висшите постове

По думите му Полша желае да чуе от евентуалните кандидати какви цели искат да постигнат. "За нас полските интереси са много по-важни от отделните личности", подчерта премиерът на Полша. Моравецки отбеляза, че за Полша е важно въпросите на миграцията да се решават на национално ниво, ЕС да поддържа трансатлантическите отношения, а освен това кандидатите да познават спецификата на бившите комунистически страни в Източна Европа.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.