Всички останали връщат дължимото на хазната, ДПС отказа консултации с ОП

Фалстарт на разговорите по окончателния размер на партийните субсидии. Консултациите в парламента бяха отложени. Всички без социалистите са готови да връщат надвзетото от хазната - едни веднага, други - по-късно. От ДПС изобщо не видяха смисъл да се провеждат още дискусии по темата и отказаха да обсъждат субсидии с националистите.

Само БСП е похарчила държавната субсидия и няма как да върне надвзетите пари сега. Това стана ясно от коментара на соцлидера Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание. Според справката на Министерство на финансите БСП има да връща 4 299 690 лева заради това, че, както и на останалите формации, е получавала не по 11 лв., а по 13 лв. 

МФ изчисли колко надвзети субсидии ще връщат партиите

"Надвзетите пари ще ни бъдат удържани от следващата субсидия", каза лидерът на БСП. Тя уточни още, че социалистите са похарчили наличните пари, като 2 млн. от тях са отишли по кампанията за евроизборите, а 1,5 млн. - за старта на партийната телевизия и още толкова са похарчени за издръжка на партийните структури.

"Към момента ние не разполагаме дефакто с тези пари. Имали сме ги преди половин година", призна Корнелия Нинова. Тя потвърди, че ПГ на "БСП за България" ще се включи в консултациите, което е най-разумното нещо - да седнат всички в НС и да се разберат без емоции за размера на субсидиите.

От ГЕРБ потвърдиха, че си остават на същата позиция, но са готови на консултации.

"Ако предложението ни за 1 лв. партийна субсидия не събере достатъчна подкрепа, сме склонни на разговори, каквито ще инициират колегите ни от ОП", коментира депутатът от управляващата партия Десислава Атанасова. 

Още вчера пък ГЕРБ първи си върнаха надвзетата субсидия около 6 млн. лв., а днес и от НФСБ, "Атака" и ВМРО заявиха, че ще го сторят. Атакистите ще връщат парите в най-бърз порядък, а воеводите - поетапно. От "Воля" заявиха готовност да възстановят надвзетото от бюджета, но след като си направят разчетите.

"Нямаме проблем да върнем надвзетата субсидия, не сме изхарчили всичко", коментира пред медиите в НС лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 

Кога ще започнат консултациите в НС за партийните субсидии?

От ДПС изобщо отказаха участие в консултациите, инициирани във вторник именно от Симеонов след Коалиционния съвет на управляващите от ГЕРБ и ОП. "На бинго няма да играем", заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Той напомни на медиите в парламента, че от ДПС вече са се изказали по темата, включително и със законови предложения. Карадайъ наблегна на факта, че сроковете за предложения между първо и второ четене на законопроекта вече са изтекли, като допълни, че ДПС няма какво да обсъжда с националистите. 

"След тези консултации какво ще се произведе? Може би Министерският съвет ще си изтегли закона? Ще има нови предложения? Ние нямаме яснота по тази тема", категоричен беше Карадайъ. Той припомни убеждението на ДПС, че субсидията трябва да е достатъчно, за да може партита да финансира дейността си.

"Ако няма да могат политическите партии да финансират дейността си чрез субсидии от държавата, то тогава трябва да има отворен, ясен, прозрачен модел за финансиране на политическите партии", каза още Карадайъ. 

"Тяхна работа е дали ще участват, или не", реагира по адрес на ДПС Юлиан Ангелов от ВМРО. Според него отговорното поведение е да се проведе дискусията за разумния размер на субсидията. 

ГЕРБ още вчера върнаха своите 5 млн. повече взети от държавата.  Останалите парламентарни партии щели да върнат парите тези дни.

„Ние специално нямаме проблем. Не сме похарчили всичко за евроизборите”, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„В абсолютно най-бърз порядък ще върнем парите”, каза Николай Александров от „Атака”.  

„Смятаме, че субсидията трябва да бъде намалена и ще върнем субсидията, когато се направят всички разчети”, заяви Кръстина Таскова от ВОЛЯ.

От партньорите на ГЕРБ във властта – патриотите, само хората на Каракачанов, ще върнат парите поетапно.

„За да можем да си покриваме и разходите в този период от време, в който ще бъдем с намалени субсидии”, обясни Юлиан Ангелов от ВМРО.

Преди лятната ваканция депутатите ще трябва да решат с колко и как да се финансират партиите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.