За ВМРО субсидия от 1 лев за глас е безкрайно малка, подчерта Александър Сабанов

"За ВМРО субсидия от 1 лев за глас е безкрайно малка. С такива средства няма партия, която да може да си позволи да се издържа и да ходи на избори. В Европа никъде няма такава практика. Навсякъде субсидиите са от държавата, за да няма възможности фирми или олигарси да си купуват партии". Това каза депутатът от ВМРО Александър Сабанов в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Фалстарт на консултациите за субсидиите, БСП няма пари да върне надвзетото

„Въпрос на преговори с коалиционния партньор ГЕРБ е какъв ще бъде размерът. Математически е възможно да се гласува предложението на ГЕРБ, ако ВОЛЯ и ДПС ги подкрепят. Не знам каква е позицията на ДПС, защото те отказаха да се срещат с нас. Да не забравяме, че на тях не им трябват субсидии. Те си имат обръчи от фирми от доста години, така че не виждам какъв е проблемът за тях”, каза още народният представител.

Сабанов коментира и промяната в данъчните ставки за храни и книги. Той припомни, че в коалиционното споразумение е записано, че те няма да бъдат променяни. По думите му идеята за социалната кошница на ВМРО за регулиране на максималните печалби на производители, продавачи и търговци е била отхвърлена веднъж, а сега ДПС експлоатира същата идея за намаляване на цените, но по други начини. На въпрос защо при предлагането на идеята от ВМРО проблемът не е бил взет под внимание от ГЕРБ, а сега, предложена от ДПС, подлежи на обсъждане, Сабанов отговори: „Интересното напоследък е как коалиционните партньори са доста отворени към предложенията на ДПС, за което и вчера е станало въпрос в разговора между лидерите. Да не говорим, че когато се предложи 1 лев субсидия, се консултира с ДПС, а не с „Обединени патриоти”. И при ДДС имаше подобна ситуация”.

Според Сабанов е необходимо Коалиционният съвет да се свиква по-често. По повод на отсъствието на лидера на „Атака” Волен Сидеров от вчерашното заседание, депутатът каза, че това е лично негово решение и добави: „По някаква странна за мен причина г-н Сидеров е решил, че ВМРО е враг номер 1 на „Атака”. Той имаше по-малко нападки към ДПС и другите политически сили, отколкото към нас”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.