За 12-ти път най-добрите филми се представят пред италианска публика

Празник на българското кино в сърцето на Италия. Фестивалът се провежда за 12-ти пореден път. През следващите три дни премиерата си в Рим ще направят някои от най-хитовите родни филми и сериали. Събитието ще се проведе в лятното кино на старинната вила Боргезе. Начало на фестивала даде лентата “Ага” на режисьора Милко Лазаров. Филмът е една от най награждаваните родни продукции в последните години и претендент за българска номинация за наградите „Оскар”.

Драмата “Ага” отведе зрителите в далечна и мразовита Якутия.

Светът на киното в очакване: Обявяват номинациите за „Оскар”

„Рекордни жеги тук, а ще гледат сибирски полета, интересно е как ще се приеме.  Аз обичам Италия. Първият ми филм беше във Венеция и свързвам Италия с любимите ми режисьори”, сподели режисьорът Милко Лазаров.

Публиката в Рим ще се наслади на общо 5 български игрални филма и 3 документални, а финал на празника ще сложи първият епизод от хитовия сериал на NOVA - “Дяволското гърло”.

Филмът "Ага" откри 22-рото издание на "София Филм Фест"

„Имаме много добри филми, които можем да покажем. Имаме прекрасни сериали, които се радвам, че ще закрием с тях. Не е лесно, ние сме малка страна, всяка година да намираш какво да представиш в Италия и всяка година италианска публика да си тръгва все по-доволна”, каза директорът на Българския културен институт в Рим Жана Яковлева.

Режисьорският си дебют пред италианската публика ще направи и актьорът Асен Блатечки с екшъна “Бензин”. В програмата на фестивала е и романтичната комедия “Дъвка за балончета” с участието на Теодора Духовникова, която ще пристигне специално за премиерата.

Българското кино ще гостува в италианската столица до 30 юни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.