Темата коментира правосъдният министър Данаил Кирилов

Множество сигнали за нарушения в затворите е една от причините за искането на оставката на шефа на затворите. Това обясни правосъдният министър Данаил Кирилов в ефира на "Здравей, България". Според него има основателни възражения и от страна на арестуваните бизнесмени Евгения и Николай Баневи.

„Натрупванията на проблеми са доста. Действително това е една тежка система, в която има множество проблеми – с храненето, с достъпа до телефонни услуги, с цените на храните в лавките”, коментира министърът.

Той уточни, че заповедта за освобождаването от длъжност на Васил Миладинов ще бъде подписана, но отказа да обяви с какви мотиви. Преди дни Кирилов беше на посещение в следствения арест на бул. „Г.М. Димитров“, след като задържаната там Евгения Банева се оплака от условията в жалба от 18 страници. 

Правосъдният министър уволни шефа на затворите

На въпроса дали главен комисар Миладинов се е разболял след информацията за уволнението му, министър Кирилов отговори: "Вероятно да".

„Информацията тръгна в общественото пространство преди връчването на заповедта. Имам правната възможност да обжалвам болничния лист, но в конкретния случай няма да го направя. Издал съм заповед за заместване, така че системата не е ощетена. Смятам, че съм предприел мерки”, коментира правосъдният министър.

По думите му твърденията в жалбата на Евгения Банева са много. „Голяма част от тях успях да установя лично на място. Някои имат известно основание. Дайте ми възможност да се предпазя от посочване на основания за уволнението в този период. Виждате, че заповедта не е връчена”, каза още Кирилов.

„Имаме огромен обем от сигнали за нарушения в затворите. Имаме разпореждания от прокуратурата ние да извършим определени проверки за нарушения. Инспекторатите в министерството работят. Надявам се да успеем да направим качествени проверки”, коментира правосъдният министър.

Според Кирилов проблемите с храненето са няколко. „По отношение на проведени процедури за възлагане на обществени поръчки, мога да кажа, че имаме неуспешни такива. Имаме интервал от време, в който има допълнително изпълнение към предходен договор за доставяне на храни. Има и висяща процедура, която е на път да се провали”, коментира той.

„Другият проблем е цената на храната в т.нар лавки в затворите. Те най-често са обект на жалби, проверяват се и от нашия инспекторат. Твърди се, че там се продава с надценка”, каза още правосъдният министър.

"Мисля, че е възможно чрез увеличаване на мерките, да се подобри дисциплината и да се преодолеят някои вероятно корупционни практики в надзорно-охранителния състав", посочи Кирилов.

По отношение на разпределението на дела на Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) правосъдният министър отново подчерта, че няма система, която не може да бъде манипулирана. „Въпросът е каква е степента на сигурност на тази система. Успях да изследвам и назад как тази система е станала постоянна в съдебната власт. Тя е стартирала като временна и в един момент се е установила като обща за всички съдилища. Опитах да достъпя до информацията за нуждите на тази система, която е в централния сървър. Експерти обаче не успяха да направят такава справка”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook