Вече четвърти месец къща в популярния квартал е облепена в тапети, имитиращи бръшлян

Затлачен казус в Пловдив. Вече четвърти месец къща в популярния квартал „Капана” е облепена в тапети, имитиращи бръшлян. През март собствениците обясниха, че така осигуряват изолация на сградата, а общината и държавата определиха решението като недопустимо.

Въпреки това пловдивчани и гостите на града остават пред естетическа дилема – „за” или „против” тапетите. И то в навечерието на предстоящото саниране на емблематични сгради в центъра на града.

Съборената къща - паметник на културата трябва да бъде възстановена в първоначалния ѝ вид

Облепената къща с тапети се намира в кв. „Капана" и е построена през 1902 г. Не е индивидуален паметник на културата, но попада в общия архитектурен ансамбъл от сгради на квартала. Всякакви дейности по нея трябва да се съгласуват с Института за недвижимо културно наследство. За облепването с фолиото разрешение няма. Още през февруари общината наложи акт, а казусът влезе в съда.

„Имаме комуникация със собственика и ползвателя на сградата. В сряда очакваме представител на Министерството на културата, както и собствениците, за да се връчи предписанието. От тяхна страна да го изпълнят, като бъдат премахнат тапетите и сградите да бъде възстановена в първоначалния ѝ вид", каза кметът на район „Централен" в Пловдив Георги Стаменов.  

„Не знаех, че ще стане такъв проблем. Направил съм го цветно, исках  да се съобразя със зеленината. Това е декоративен елемент, който съм сложил", каза още наемателят на сградата Ивайло Димитров.

„Каквото е решението от София, такова ще направим. Това е декоративна украса и няма конструктивни промени. Тапетът може да се премахне или да се ползва изолация. Върху тапета може да постави боя", заяви собственикът на сградата Надя Аджемян.

Репортер: Илиян Велков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.