Той ще се проведе на 10 и 11 август

За втора поредна година пространството край най-високата жп гара на Балканите – гара Аврамово, ще се превърне в трибуна на народно творчество от всички краища на страната. Това ще се случи по време на националния фолклорен събор „С хора и песни край релсите тесни”, който ще се проведе на 10 и 11 август край релсите на теснолинейката.

 „Поканихме първоначално миналогодишните участници в знак на благодарност, че ни повярваха и ни подкрепиха. Освен това, покани сме изпратили и на десетки читалища в цялата страна, защото се стремим съборът наистина да бъде от национален характер. Миналогодишните самодейци бяха от различни краища на Южна България, надяваме се тази година да имаме и по-далечни гости, което ще направи форума още по-мащабен. Никой, който не се е занимавал, не знае колко труд се крие зад това да изнесеш на ръцете и плещите си цял събор със стотици участници и хиляди гости напълно безвъзмездно. Екипът на Сдружението работи много, отдадени сме на каузата и вярваме, че с подкрепата на обществото нещата ще се случат, както и досега. В помощ идва партньорството ни с Община Якоруда и НЧ "Светлина-1907", които и тази година ще осигурят сцената, Община Велинград, която ще осигури отново озвучаването и то този път за два дни! Благодарни сме и на Държавно предприятие "Национална компания "Железопътна инфраструктура", на чийто терен се случва събитието”, сподели пред NOVA Кристиан Ваклинов от Гражданско сдружение „За теснолинейката”, които са и организатори на събитието.

Той допълни, че към този момент участие в уникалния събор са потвърдили самодейци и групи от областите София, Пазарджик, Пловдив, градовете Велинград и Сърница, и други. Гостите на фолклорното събитие ще се насладят и на изпълненията на младия изпълнител Денис Махуров. Ще има и изненада – любим певец ще зарадва публиката.

„Трябва да се има предвид, че художествената самодейност у нас почти се самоиздържа, което често е причина за отказ на покана поради липса на финансова възможност за посещение”, коментира Ваклинов. Добре дошли на събора са всички всички танцуващи, пеещи и свирещи, носещи България в сърцето.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.